Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 17. 14:19

Elhunyt a Sinclair ZX Spectrum atyja

2021. szeptember 16-án, hosszan tartó betegség után elhunyt a Sinclair ZX Spectrum atyja, Sir Clive Marles Sinclair.

Sinclair 1940. július 30-án született. A mérnök családból származó kisfiú kiemelkedően tehetséges volt a matematika területén és a nyári szünetek java részét is fúrással-faragással töltötte, míg kortársai a bőrt kergették. Még javában középiskolába járt, amikor az első cikke megjelent egy elektronikai hobbistáknak szóló lapban, majd 1961 júliusának végén céget alapított és belevágott az elektronikai készletek kifejlesztésébe, amiket postai csomagküldéses rendszerben értékesített.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Sinclair hamar rájött azonban, hogy a tőkéje nem fedezi első termékének, egy tranzisztoros zsebrádió-készlet alkatrészeinek beszerzési költségeit sem, így szerkesztőnek szegődött egy elektronikai laphoz, ahol folyamatosan publikált, és könyvei is megjelentek, természetesen elektronikai témákban. Érdeklődése leginkább akörül forgott, hogyan lehetne elektronikai eszközöket egyszerűbbekké, kisebbeké tenni.

sinclair

Cégei az évek során számos terméket piacra dobtak, ami egyrészt példázza szerteágazó érdeklődési körű feltalálói zsenijét, hiszen ezek között apró erősítőktől és rádióktól kezdve, zsebszámológépeken át, karórát, összehajtogatható kerékpárt, de még búvároknak készülő elektromos hajtású, fogantyús torpedónak tűnő, víz alatti "segédmotort" is találunk. Sinclair tehát elsősorban feltaláló és csak másodsorban üzletember, nem szakosodott igazán semmire, mindig abba vágott bele, ami éppen érdekelte és aztán az vagy találkozott a piac igényeivel, vagy nem.

1983-ban a királynő lovagi címmel tüntette ki Sinclairt a "brit iparnak tett szolgálataiért", ami egyértelműen a ZX81-nek és a Spectrumnak szól. A HWSW az ikonikus gép 30. születésnapján egy hosszú cikkel tisztelgett Sinclair és annak munkássága előtt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.