:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 20. 12:26

Felbukkant a Microsoft első Linux disztribúciója

A GitHubon jelent meg a redmondi vállalat első Linuxának 1.0-s verziója.

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A repositoryban található információk szerint a CBL-Mariner névre hallgató disztribúció a Microsoft saját felhős adatközpontjait, illetve edge rendszereit szolgálja. A leírás szerint a fejlesztők ehhez igazították a kiadást, amelynek célja, hogy az adatközpontos infrastruktúrához konzisztens szoftveres platformot nyújtson. A rendszer teljesen nyílt forráskódú, a GitHubon található információk szerint pedig egyaránt építkezik a Fedora Linux, The Fedora Project, valamint a Linux from Scratch és Openmamba disztribúciókra. A Microsoft lépése ma már nem annyira meglepő, a cég ugyanis az elmúlt pár évben látványosan nyitott lett a Linuxra. A kontraszt inkább csak a vállalat egykori vezetője, Steve Ballmer szavainak fényében éles, aki 2001-ben még a következőket mondta: "A Linux egy olyan rák, ami szellemi tulajdon tekintetében mindent megfertőz, amihez csak hozzáér."

microsoft_linux

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról