:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 6. 16:14

Gyenge a Samsung 5 nanométerének kihozatala

A Business Korea információi szerint megszenved 5 nanométeres csíkszélességének felfuttatásával a Samsung.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A forrás szerint a dél-koreai bérgyártó aktuális legfejlettebb csíkszélessége mindössze 50 százalék körüli kihozatallal bír. Mindez röviden annyit tesz, hogy egy teljes wafer nagyjából fele selejt, vagyis ennyi chip végzi a kukában. Arról egyelőre nincs információ, hogy az egyre komplexebb gyártási folyamat mely része okozza a fejtörést a Samsung számára, amely már a 7 nanométer bevezetését is megszenvedte. A hír fényében mér kevésbé meglepő, hogy a szóban csíkszélességre épülő következő Exynos az átlagosnál magasabb disszipációval bír, mint ahogy az sem, hogy a 3 nanométer bevezetése legkorábban már csak 2023 történhet meg a Samsungnál. Mindeközben a konkurens TSMC háza tájáról olyan hírek érkeznek, hogy az eredetileg tervezettnél korábban készül el a 4 és a 3 nanométeres eljárás, melynek hála a tajvani bérgyártó tovább növelheti már most sem kicsi előnyét.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.