:

Szerző: Koi Tamás

2021. július 1. 13:25

5,4 millió dollárt ért a web forráskódja

Lezárult az elmúlt időszak egyik legfelkapottabb digitális műtárgy-árverése: a Sotheby aukciósház tegnapi licitjén 5,4 millió dollárért elkelt a világháló forráskódja.

Tegnap véget ért az a Sotheby aukciós ház által koordinált árverés, melyben a világháló "forráskódjáért", illetve annak egy részletéért, valamint egy-két kapcsolódó relikviáért licitálhattak a résztvevők. A június 23-án 1000 dolláros kikiáltási áron indult licit 5 434 500 dolláron zárt tegnap úgy, hogy a licitzárás előtt negyed órával még csupán 3,5 millió dollárnál állt a számláló.

A virtuális javakra (NFT) indított licitálás valójában egy négy elemből álló csomagra vonatkozott, így tartalmazott 

  • mintegy tízezer sornyi, időbélyeggel ellátott kódrészletet,
  • egy videót az alkotási folyamatról (vagyis a kódolásról),
  • egy személyes levelet Sir Tim Berners-Lee-től
  • és egy Sir Tim Berners-Lee által készített posztert a kódról

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az árverést már a bejelentését követően heves szkepticizmus és kritika fogadta, melyek többek közt azt firtatták, hogy Berners-Lee-nek van-e egyáltalán joga bármilyen módon "értékesíteni" az internet forráskódját, szembe menve ezzel a web nyílt és ingyenes szellemével. Az alkotó erre válaszul egy interjúban azzal védekezett, hogy valójában nem az internet forráskódját árulja, hanem egy általa aláírt fotót, amin a kód egy része szerepel.

Az aukció bevételét Sir Tim Berners-Lee és felesége általuk választott jótékony célokra fordítják majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.