Szerző: Koi Tamás

2021. május 6. 13:35

MI kalkulálhatja az árakat a METRO áruházakban

A globális élelmiszerpazarlás egészen ijesztő mértékeket öltött mára, mely egyaránt megjelenik a vevők által fel nem használt élelmiszerek szemétbe dobásával, illetve az élelmiszerüzletek eladatlan készleteinek bezúzásával. Mindkét alapproblémára megoldást nyújthat egy olyan gépi tanulásos rendszer, mely az alapján csökkenti automatikusan a termékek árát, hogy azok mennyi ideje állnak a polcokon, illetve milyen közeli a minőségmegőrzési határidejük.

A romlandó élelmiszerek készletkezelésére az üzletláncok többnyire különféle akciókat vetnek be, így jellemzően tipikusan különböző kedvezmények által igyekeznek szabadulni azoktól a készletektől, melyek lejárati ideje vészesen közeleg. Ehhez a legtöbb kereskedelmi egység egyszerű favágómódszert használ, egy Wasteless nevű startup viszont gépi tanulás-alapú automatizmust hozott létre annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétdombon.

01:29
 

Sell more, Wasteless

Még több videó

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A cég által létrehozott megoldás látszólag pofonegyszerű elven működik: a rendszer nyomon követi, hogy egy adott élelmiszer mióta áll a polcon, illetve mikori a lejárati ideje, és ez alapján változtat az áron akár sávosan is - vagyis például más ára lehet akár ugyanannak a tejterméknek is a lejárati időtől függően. 

A Wasteless elsőként a METRO élelmiszerkereskedelmi lánc egyes lengyel üzleteiben állítja próbaüzembe a technológiát, ezt követően - ha a tesztek alapján a rendszer beválik - a kereskedőcég többi piacán is megjelenhet a fejlesztők állítása szerint akár 40%-nyi élelmiszerhulladék megspórolását is lehetővé tevő megoldás.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 04:45

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.