Szerző: Koi Tamás

2021. május 6. 13:35

MI kalkulálhatja az árakat a METRO áruházakban

A globális élelmiszerpazarlás egészen ijesztő mértékeket öltött mára, mely egyaránt megjelenik a vevők által fel nem használt élelmiszerek szemétbe dobásával, illetve az élelmiszerüzletek eladatlan készleteinek bezúzásával. Mindkét alapproblémára megoldást nyújthat egy olyan gépi tanulásos rendszer, mely az alapján csökkenti automatikusan a termékek árát, hogy azok mennyi ideje állnak a polcokon, illetve milyen közeli a minőségmegőrzési határidejük.

A romlandó élelmiszerek készletkezelésére az üzletláncok többnyire különféle akciókat vetnek be, így jellemzően tipikusan különböző kedvezmények által igyekeznek szabadulni azoktól a készletektől, melyek lejárati ideje vészesen közeleg. Ehhez a legtöbb kereskedelmi egység egyszerű favágómódszert használ, egy Wasteless nevű startup viszont gépi tanulás-alapú automatizmust hozott létre annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétdombon.

01:29
 

Sell more, Wasteless

Még több videó

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A cég által létrehozott megoldás látszólag pofonegyszerű elven működik: a rendszer nyomon követi, hogy egy adott élelmiszer mióta áll a polcon, illetve mikori a lejárati ideje, és ez alapján változtat az áron akár sávosan is - vagyis például más ára lehet akár ugyanannak a tejterméknek is a lejárati időtől függően. 

A Wasteless elsőként a METRO élelmiszerkereskedelmi lánc egyes lengyel üzleteiben állítja próbaüzembe a technológiát, ezt követően - ha a tesztek alapján a rendszer beválik - a kereskedőcég többi piacán is megjelenhet a fejlesztők állítása szerint akár 40%-nyi élelmiszerhulladék megspórolását is lehetővé tevő megoldás.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 13:49

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.