:

Szerző: Koi Tamás

2021. május 6. 13:35

MI kalkulálhatja az árakat a METRO áruházakban

A globális élelmiszerpazarlás egészen ijesztő mértékeket öltött mára, mely egyaránt megjelenik a vevők által fel nem használt élelmiszerek szemétbe dobásával, illetve az élelmiszerüzletek eladatlan készleteinek bezúzásával. Mindkét alapproblémára megoldást nyújthat egy olyan gépi tanulásos rendszer, mely az alapján csökkenti automatikusan a termékek árát, hogy azok mennyi ideje állnak a polcokon, illetve milyen közeli a minőségmegőrzési határidejük.

A romlandó élelmiszerek készletkezelésére az üzletláncok többnyire különféle akciókat vetnek be, így jellemzően tipikusan különböző kedvezmények által igyekeznek szabadulni azoktól a készletektől, melyek lejárati ideje vészesen közeleg. Ehhez a legtöbb kereskedelmi egység egyszerű favágómódszert használ, egy Wasteless nevű startup viszont gépi tanulás-alapú automatizmust hozott létre annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétdombon.

01:29
 

Sell more, Wasteless

Még több videó

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

A cég által létrehozott megoldás látszólag pofonegyszerű elven működik: a rendszer nyomon követi, hogy egy adott élelmiszer mióta áll a polcon, illetve mikori a lejárati ideje, és ez alapján változtat az áron akár sávosan is - vagyis például más ára lehet akár ugyanannak a tejterméknek is a lejárati időtől függően. 

A Wasteless elsőként a METRO élelmiszerkereskedelmi lánc egyes lengyel üzleteiben állítja próbaüzembe a technológiát, ezt követően - ha a tesztek alapján a rendszer beválik - a kereskedőcég többi piacán is megjelenhet a fejlesztők állítása szerint akár 40%-nyi élelmiszerhulladék megspórolását is lehetővé tevő megoldás.

a címlapról