Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 9. 13:58

Nagyon erős vasat kapott az ELKH SZTAKI

Magyarországon elsőként szerezte be az ELKH SZTAKI a világ – jelenleg – leggyorsabb és legfejlettebb GPU-jára épülő Sumpermicro szerverét, a 4124GO-NART-t.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kiszolgálóban nem kevesebb, mint nyolc darab NVIDIA HGX A100 GPU lapul, amelyek a korábbi hardverekhez képest körülbelül 50-szeres sebességnövekedést biztosítanak. A korábbinál lényegesen nagyobb számítási kapacitást gépi érzékeléses kutatásokkal igyekszik majd kiaknázni az ELKH SZTAKI, illetve az alá tartozó MILAB (Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium). "Két kritikus területen, az orvosi képdiagnosztikával és az önvezető járművek kameraképeinek elemzésével kiemelten kívánunk hatni az emberi egészség megőrzésére, a gyártási és agrárterületeken pedig jelentős költségcsökkentés a célunk." - áll a SZTAKI weboldalán.

sztaki_mi_hardver

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.