:

Szerző: Koi Tamás

2021. április 9. 11:24

A TSMC vonatán nincsen fék

Az előzetesen közzétett árbevétel-kalkuláció alapján rendületlenül robog a világ legnagyobb félvezetőgyártója, a tajvani TSMC szekere.

Igazán kedélyes lehet a hangulat mostanában a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC menedzsment-meetingjein, illetve a társaság befektetői köreiben, a világ legnagyobb félvezetőgyártója ugyanis sorra szállítja a rekord eredményeket, és semmi jel nem utal arra, hogy az idilli helyzetet rövid- és középtávon bármi negatívan befolyásolhatja.

A több neves partnernek, így egyebek mellett a Qualcommnak, az Apple-nek vagy éppen az Nvidiának gyártó cég előzetesen megosztott egy kulcsadatot az április közepén érkező negyedéves beszámolóból. Ez alapján cég első negyedéves árbevétele 17%-kal, 12,7 milliárd dollárra nőtt, ami azt jelenti, hogy a vállalat három egymást követő negyedévben folyamatosan rekord mértékben tudta növelni árbevételét.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

A növekedési ütem annak ismeretében nem különösebben meglepő, hogy a TSMC és más félvezetőgyártók ajtajai előtt a pandémia által alaposan összezavart megrendelők egész hada tömegel, illetve biztosan tömegelni fog még egy ideig, legalábbis erre utal, hogy a gyártó elmondása szerint az elmúlt egy évben az üzemek folyamatosan 100%-os kihasználtság mellett működtek, a kapacitásbővítésre pedig csak idén 28 milliárd dollárt szán a cég, mely az első része egy hároméves, 100 milliárd dollárt elérő beruházási ütemnek.

A TSMC és más chipgyártók jelen helyzetben tapasztalható számottevő felértékelődését jól jelzi többek közt az is, hogy a cég papírjainak értéke az elmúlt egy évben csaknem megduplázódott.

a címlapról