:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 15. 13:03

Húszéves lett a legnagyobb online enciklopédia

Húszéves lett a világ legnagyobb, közösségileg szerkesztett online enciklopédiája, a Wikipedia.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

2001. január 15-én Jimmy Wales és Larry Sanger útjára indították a Wikipediát, mely mára a legnagyobb online tudástárrá (a kritikusok szerint legjobb esetben is csak résztudás-tárrá) vált a világon. A méretét jellemzendő következzen néhány szám, illetve statisztika, honnan máshonnan, mint a Wikipedia saját magáról szóló szócikkéből:

  • bár eleinte kizárólag angol nyelven voltak elérhetők a szócikkek, hamar megjelentek az idegen nyelvű mutációk. Mára a Wikipedia 316 nyelven közöl cikkeket,
  • a legnagyobb szócikkgyűjtemény továbbra is angol nyelven érhető el, jelenleg mintegy 6,2 millió angol bejegyzést számlál a rendszer (a második legnagyobb szócikkmennyiség egyébként szebuanó nyelven íródott, a harmadik helyen a svéd nyelven írt cikkek állnak, és csak ezt követi a német nyelv a listán),
  • a teljes szócikkgyűjtemény 56 millió bejegyzésből áll, melyeket havonta átlagosan 1,7 milliárdan tekintenek meg,
  • a Wikipediának jelenleg körülbelül 320 ezer aktív felhasználója (ebből 280 ezer szerkesztő) és 1145 adminisztrátora van - mindegyikük ingyen végzi a munkáját.

A húszéves Wikipedia virtuális születésnapi bulijához itt lehet csatlakozni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 16:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.