Szerző: Koi Tamás

2021. január 6. 14:27

Megkegyelmez a 3G-nek a Verizon

Bár elsők közt állt ki az akkor már erősen korosodó 3G technológia mielőbbi kivezetése mellett 2018-ban, most mégis megkegyelmezett a mobil szélessávú hálózatok bevezetésekor megjelenő rendszernek az amerikai Verizon Wireless.

Nem megy simán a korosodó 3G-s hálózatok lekapcsolása a tengerentúlon, legalábbis erre utal, hogy az Egyesült Államok második legnagyobb szolgáltatója, a Verizon Wireless immár másodszor halasztja el a régi technológia kivezetését, ráadásul ezúttal újabb céldátum kijelölése nélkül. 

A döntés annak fényében mindenképpen figyelemre méltó, hogy a Verizon már 2012-ben, a 4G-s hálózatok megjelenésekor belengette, hogy a 3G-nek még az évtizedben mennie kell - 2016-ban ki is jelölték a lekapcsolási céldátumot, 2019. december 31-ét. 2019-ben ezt a dátumot módosították 2020. december 31-re, ám a hálózat a mai napig működik.

verizon-wireless-tracking-1538698531

Miért érdemes belevágnod az online Terraform képzésünkbe? (x)

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen az online tanfolyamon.

Miért érdemes belevágnod az online Terraform képzésünkbe? (x) Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen az online tanfolyamon.

A 3G-s lekapcsolással érintett előfizetők számát a Verizon soha nem közölte, mindössze arról adott ki információt a cég, hogy 2018 nyara óta nem aktivált új 3G-s készüléket a hálózatán. A 3G-s lekapcsolás ugyanakkor nem csak az elavultabb okostelefonokkal rendelkező felhasználókat érintheti, ennél sokkal húsba vágóbb problémát okozhat bizonyos IoT rendszerek működésében egy ilyen folyamat, így például egyes autógyártók fedélzeti rendszereinek adatkapcsolata a mai napig 3G-n keresztül zajlik még a nemrégiben eladott típusoknál is.

Az elavult szolgáltatás kivezetése globális szinten komoly fejtörést okoz a legtöbb szolgáltatónak, melyeket régiótól és az alkalmazott spektrumtól függően eltérően érinthet a folyamat. Az operátorok számára a 3G-s rendszerek lekapcsolásával jelentős spektrum- és egyéb erőforrás szabadítható fel, cserébe a felhasználók egy része hosszabb-rövidebb időre kieshet a rendszerből.

a címlapról