Szerző: Koi Tamás

2021. január 6. 13:11

81 ezer .eu domént függesztettek fel a BREXIT miatt

Nagy-Britannia tavaly év végén elhagyta az Európai Uniót, ez pedig hirtelen több tízezer helyi webhely-fenntartó számára járt rendkívül kellemetlen következményekkel.

Nagyjából 50 ezer brit tulajdonos által fenntartott mintegy 81 ezer domént függesztett fel a .eu végződésű címek delegálását koordináló Eurid 2020. december 31-én, miután Nagy-Britannia véglegesen elhagyta az Európai Uniót. A BREXIT egyik következményeként a brit jogi és természetes személyek nem jogosultak ugyanis többé a .eu végű első szintű domének használatára, és bár jóllehet erről az Európai Bizottság már 2018-ban tájékoztatta a nyilvánosságot, így is maradt szép számmal olyan tulajdonos, aki nem volt tisztában ezzel a ténnyel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Nekik most március 31-ig van lehetőségük arra, hogy EU-s állampolgárságukat, esetleg kettős állampolgárságukat bizonyítsák, a jogi személyek számára pedig egy EU-ban működő tagvállalatra vagy leányvállalatra történő átruházás lehet az egyetlen megoldás - már ha létezik ilyen. Aki a fenti határidő elmulasztja, végérvényesen elveszti a használati jogot, a felszabaduló cím pedig 2022. januárjától újra regisztrálhatóvá válik.

A tulajdonosok többsége ugyanakkor a BREXIT bejelentését követően megtette a szükséges lépéseket, így a brit tulajdonban lévő .eu végződésű domének száma a 2017-es 300 ezerről a tavalyi utolsó negyedévre már 120 ezer alá, mostanra pedig 81 ezerre csökkent. A statisztikák szerint a legtöbb .eu végződésű domén Németországhoz kapcsolódik, az EU legnagyobb gazdaságában csaknem egymillió ilyen címet tartanak fenn. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról