:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 6. 13:11

81 ezer .eu domént függesztettek fel a BREXIT miatt

Nagy-Britannia tavaly év végén elhagyta az Európai Uniót, ez pedig hirtelen több tízezer helyi webhely-fenntartó számára járt rendkívül kellemetlen következményekkel.

Nagyjából 50 ezer brit tulajdonos által fenntartott mintegy 81 ezer domént függesztett fel a .eu végződésű címek delegálását koordináló Eurid 2020. december 31-én, miután Nagy-Britannia véglegesen elhagyta az Európai Uniót. A BREXIT egyik következményeként a brit jogi és természetes személyek nem jogosultak ugyanis többé a .eu végű első szintű domének használatára, és bár jóllehet erről az Európai Bizottság már 2018-ban tájékoztatta a nyilvánosságot, így is maradt szép számmal olyan tulajdonos, aki nem volt tisztában ezzel a ténnyel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nekik most március 31-ig van lehetőségük arra, hogy EU-s állampolgárságukat, esetleg kettős állampolgárságukat bizonyítsák, a jogi személyek számára pedig egy EU-ban működő tagvállalatra vagy leányvállalatra történő átruházás lehet az egyetlen megoldás - már ha létezik ilyen. Aki a fenti határidő elmulasztja, végérvényesen elveszti a használati jogot, a felszabaduló cím pedig 2022. januárjától újra regisztrálhatóvá válik.

A tulajdonosok többsége ugyanakkor a BREXIT bejelentését követően megtette a szükséges lépéseket, így a brit tulajdonban lévő .eu végződésű domének száma a 2017-es 300 ezerről a tavalyi utolsó negyedévre már 120 ezer alá, mostanra pedig 81 ezerre csökkent. A statisztikák szerint a legtöbb .eu végződésű domén Németországhoz kapcsolódik, az EU legnagyobb gazdaságában csaknem egymillió ilyen címet tartanak fenn. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.