Szerző: Koi Tamás

2021. január 4. 13:24

Perli a TikTokot egy brit kiskamasz, aki nem is lehetne a TikTokon

Visszaélhet a gyermekkorú felhasználók jogaival a TikTok, legalábbis erre hivatkozva perelte be a kínai ByteDance tulajdonában lévő szolgáltatót egy brit kiskamasz, aki életkorából adódóan elvileg nem is regisztrálhatna a platformra.

Bár a TikTokot elsősoran az Egyesült Államok különféle kormányzati intézményei és adatvédelmi szervezetei részéről érték az utóbbi időben támadások, a kínai ByteDance tulajdonában lévő platformnak most egy nem várt helyről húzták meg a bajszát: a céget egy brit kiskamasz azért perli, mert szerinte az a gyermekkorú felhasználók adatait törvénytelenül használja fel.

A brit gyermekjogi ombudsmann által felkarolt ügy különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a felperes életkorából fakadóan ott sem lehetne a TikTokon, hiszen mindössze 12 éves, a szolgáltatásra pedig a 13. életévüket betöltött személyek regisztrálhatnak csak. A TikTok a regisztráció során számos más platformhoz hasonlóan rá is kérdez az életkorra, ha pedig később bármi okból kifolyólag kiderül, hogy az illető fals adatokat adott meg, jogosult kizárni őt a szolgáltatás használói közül.

A brit kamaszlány - akinek anonimitási jogot biztosított a bíróság - helyi tudósítások szerint azt szeretné elérni, hogy a TikTok minden, róla gyűjtött, a felhasználói szokásaira vonatkozó információt töröljön. Ha a bíróság a lány javára ítél, az az illetékes ombudsmann szerint precedenst teremthet, mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a TikTok és a hasonló szolgáltatók alapjaiban alakítsák át a fiatalkorú felhasználók kapcsán folytatott adatgyűjtési és adatkezelési gyakorlatot.

A TikTok egyszer egyébként egy hivatalos vizsgálat során már megégette magát hasonló ügyben: az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tavalyelőtt 5,7 millió dolláros büntetést szabott ki a helyi leányvállalatra fiatalkorúak adatainak nem megfelelő kezelése miatt.

a címlapról