:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 30. 14:10

Diákok álma: zsarolóvírus-támadás miatt rendelt el szünetet egy tankerület

Két napot ráhúztak az egyik maryland-i tankerület diákjai a hálaadás miatt amúgy is hosszúra nyúlt hétvégére, miután egy zsarolóvírus-támadás két vállra fektette a távoktatásban használt háttérrendszereket.

Hétfőre és keddre rendkívüli szünetet rendelt el a maryland-i Baltimore Megye tankerületének hivatala, miután a közoktatási rendszert támogató informatikai hálózatot a múlt hét második felében kibertámadás érte. A támadás hátteréről egyelőre annyit tudni, hogy a rendszerbe jutó zsarolóvírus bénította meg a pandémia miatt távoktatásra átállt tankerület működését, a hét elejét pedig a kárfelmérésre és a tűzoltásra használják a szakemberek. A rendkívüli szünet mintegy 115 ezer tanulót érint a helyi beszámolók szerint.

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A tankerület most a közösségi médián keresztül igyekszik tájékoztatni a diákokat, azok szüleit és a nevelőtestület tagjait, kifejezetten arra szólítva fel mindenkit, hogy a távoktatásban használt, az iskolák által kiosztott PC-kkel ne jelentkezzenek be az oktatási platformra. A helyi lapok úgy vélik, a támadás nyomait jó eséllyel hetekig nem tudják majd felszámolni teljesen a rendszerekben, az oktatás ugyanakkor néhány napon belül "alternatív módszerekkel" újraindulhat majd. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki állhatott a támadás mögött, illetve a zsarolóvírussal mekkora váltságdíjat próbáltak kizsarolni a támadók. Az ügyben indult nyomozásban a helyi, az állami és a szövetségi nyomozati szervek egyaránt részt vesznek.

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról