:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 30. 14:10

Diákok álma: zsarolóvírus-támadás miatt rendelt el szünetet egy tankerület

Két napot ráhúztak az egyik maryland-i tankerület diákjai a hálaadás miatt amúgy is hosszúra nyúlt hétvégére, miután egy zsarolóvírus-támadás két vállra fektette a távoktatásban használt háttérrendszereket.

Hétfőre és keddre rendkívüli szünetet rendelt el a maryland-i Baltimore Megye tankerületének hivatala, miután a közoktatási rendszert támogató informatikai hálózatot a múlt hét második felében kibertámadás érte. A támadás hátteréről egyelőre annyit tudni, hogy a rendszerbe jutó zsarolóvírus bénította meg a pandémia miatt távoktatásra átállt tankerület működését, a hét elejét pedig a kárfelmérésre és a tűzoltásra használják a szakemberek. A rendkívüli szünet mintegy 115 ezer tanulót érint a helyi beszámolók szerint.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tankerület most a közösségi médián keresztül igyekszik tájékoztatni a diákokat, azok szüleit és a nevelőtestület tagjait, kifejezetten arra szólítva fel mindenkit, hogy a távoktatásban használt, az iskolák által kiosztott PC-kkel ne jelentkezzenek be az oktatási platformra. A helyi lapok úgy vélik, a támadás nyomait jó eséllyel hetekig nem tudják majd felszámolni teljesen a rendszerekben, az oktatás ugyanakkor néhány napon belül "alternatív módszerekkel" újraindulhat majd. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki állhatott a támadás mögött, illetve a zsarolóvírussal mekkora váltságdíjat próbáltak kizsarolni a támadók. Az ügyben indult nyomozásban a helyi, az állami és a szövetségi nyomozati szervek egyaránt részt vesznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 21:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.