Szerző: Koi Tamás

2020. november 23. 14:45

Egyedül az okostelefonjára támaszkodva futott kilométereken át egy vak hosszútávfutó

Egyedül, okostelefonja segítségével futott végig egy 5 kilométeres etapot egy vak hosszútávfutó New Yorkban. A futót a készülékén futó, speciális szoftver segítette, mely a futópálya vonalát analizálta és az alapján adott hangutasításokat.

Sikeresen lefutott egyedül, vezető nélkül egy 5 kilométeres - vagyis nagyjából egy "szigetkörnyi" etapot egy harminc éve vak hosszútávfutó féri New Yorkban, akinek elege lett abból, hogy a tempóját a segítőihez kellett igazítani. Thomas Panek ezért egy évvel ezelőtt a Google-hez fordult, hogy a céggel közösen egyfajta inverz-hangasszisztens jelleggel olyan szoftvert fejlesszenek, mely egy okostelefon és egy headset segítségével hangutasításokkal kalauzolja a vak futót a futópályán.

05:22
 

Project Guideline: Can Technology Help A Blind Runner Navigate?

Még több videó

Az egy év alatt kidolgozott kísérleti rendszer a futó testére rögzített okostelefon kameraképet elemzi, pontosabban a futópályára festett vonalat vizsgálja és annak pályáját közvetíti a headseten keresztül. A kísérlet első fázisában a rendszer egy fedett oválpályán tesztelték, ahol Panek nyolc kört tett meg mindenféle segítség nélkül, ezt követően a tesztet a megszokott futóhelyszínen, a Central Parkban folytatták, ahol számos új változóval (pl. időjárás, fényviszonyok) kellett számolni - végül a rendszer most vált képessé arra, hogy a Panek régi álma beteljesüljön, és újra segítség nélkül futhasson.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról