Szerző: Koi Tamás

2020. október 20. 14:17

Utólag optimalizálhatja a PS5 hűtőrendszerét a Sony

A hardver bizonyos komponenseinek működését rögzítő mérések alapján az idők során optimalizálhatja majd a Sony annak a hatalmas hűtőventilátornak a működését, ami a PS5 játékkonzolba kerül. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ettől hangosabb vagy halkabb lesz-e a hűtőegység.

Az új generációs játékkonzolok hűtése mindig roppant összetett feladat a gyártócégek számára, hiszen egy relatíve kis, dizájnvezérelt felépítésű dobozkába kell bezsúfolni az irgalmatlan teljesítményű hardvert hűtő egységet, és ha ez nem lenne elég, a konzolokba rendszerit bekerül további hőtermelő közegként a tápegység is.

Amikor Otori Jaszushiro, a PS5 játékkonzol tervezésért felelős vezető mérnök nemrég a nagy nyilvánosság előtt szétkapott egy konzolt, a méretes hűtőventilátor- és borda láttán talán már meg sem lepődtek azok, akik jelen voltak az előző generációk születésénél, vagy éppen van valami halvány fogalmuk arról, mire képes a Sony játékgépének processzora.

ps5_fan

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Jaszuhiro egy a 4Gamer.net -nek adott interjújában elárulta, hogy a 12 centiméter átmérőjű, 4,5 centiméter magas hűtőventilátor egész szofisztikált vezérlőelektronikával lesz ellátva. Először is a működését az APU-ba épített dióda mellett három mérési ponton meghatározott hőmérsékleti minta határozza majd meg, a rendszerszoftver azonban a különböző igénybevételt jelentő játékok futtatása során folyamatosan figyeli majd az APU hőterhelését.

Az így összegyűjtött, historikus adatokat a konzol továbbítja majd a gyártónak, ahol tovább optimalizálják a hűtést vezérlő szoftver működését, így a hűtőventilátor bizonyos terhelési mutatók és környezeti változók mellett halkabb, de akár zajosabb is lehet majd a jövőben.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról