Szerző: Koi Tamás

2020. július 30. 15:31

Átfogó vizsgálat alá vetheti a Fitbit-felvásárlást az EU

Nem ússza meg átfogó vizsgálat nélkül a Fitbit felvásárlását a Google az Európai Bizottság részéről.

Lapértesülések szerint átfogó vizsgálatnak vetheti alá az Európai Bizottság a Google anyacége és a Fitbit közt tavaly novemberben kötött felvásárlási megállapodást, melynek részeként 2,1 milliárd dollárért cserébe az Alphabethez kerülhet a fitnesszórákban utazó cég. A Reuters úgy tudja, hogy az Európai Unió versenyügyi szerve augusztus 4-én az előzetes tájékozódást követően átfogó, minimum négy hónapig tartó vizsgálatot indíthat az ügyben.

fitbit_display

Téli kuckózáshoz

Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

Téli kuckózáshoz Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

A hírügynökség névtelen informátorai szerint a Google korábban vállalta, hogy nem fogja a Fitbit-felhasználók adatait hirdetések targetálására használni - mindezt annak reményében, hogy az Európai Bizottság hosszadalmasra nyúló vizsgálat nélkül is rábólintson az ügyletre. Mindez azonban a kiszivárgott információk szerint nem volt elég meggyőző a Bizottság számára.

A Fitbit dealt korábban az uniós és amerikai adatvédelmi szervek egyaránt támadták azt kifogásolva, hogy az Alphabet valójában a felhasználók szenzitív adataiból kíván hasznot kovácsolni magának, illetve a felvásárlás révén csökkenhet a verseny intenzitása a fitnesszórák piacán. A Google anyacége ezt mindvégig kategorikusan tagadta, kijelentve, hogy az üzlet kizárólag arról szól, hogy a vállalat a viselhető eszközök piacán erősebb konkurenciájává váljon a piacot domináló Apple-nek.

a címlapról