Szerző: Koi Tamás

2020. június 30. 14:31

A sajtó szeme láttára zsaroltak ki hackerek 1,14 millió dollárt egy egyetemtől

Nem ritkaság manapság, hogy zsarolóvírussal felvértezett hackerek súlyos váltságdíjakat követeljenek bizonyos cégektől, szervezetektől - ezúttal a Kaliforniai Egyetem keveredett meglehetősen kínos helyzetbe, melynek végén több mint egymillió dollárt volt kénytelen kifizetni a zsarolóknak.

Gyakorlatilag a sajtó szeme láttára zsarolt ki 1,14 millió dollárt egy hackercsoport a Kaliforniai Egyetemtől június elején. A Netwalker nevű bűnözői csoport az elmúlt hónapokban több egyetemet is hasonló eszközökkel támadott, ám most fordult elő először, hogy egy anonim bennfentes révén a zsarolók és az egyetem vezetése közti online párbeszédet élőben követhette a BBC.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az egyetem és a Netwalker tárgyalója (vagy ahogy a chatben nevezik, operátora) közti párbeszéd egészen szürreális hasonlóságot mutat a klasszikus váltságdíj-tárgyalásokkal. Így például az operátor közli, hogy az eredetileg hárommillió dollárra taksált váltságdíj alkuképes, de több ízben is visszautasítja az egyetem - szerinte - arcpirítóan kis összegű ajánlatát, mely először 780 ezer, majd 1,02 millió dollárról szól. A felek végül 1140895 dollár, pontosabban ennek megfelelő bitcoin átutalásában egyeztek meg.

Az egyetem a BBC-nek nyilatkozva közölte, a zsarolóvírussal titkosított adatok kulcsfontosságú kutatások részét képezik, így nem volt más választása az intézménynek, csak a váltságdíj gyors kifizetése. A Kaliforniai Egyetem az eset után azonnal feljelentést tett.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról