Szerző: Koi Tamás

2020. június 30. 14:31

A sajtó szeme láttára zsaroltak ki hackerek 1,14 millió dollárt egy egyetemtől

Nem ritkaság manapság, hogy zsarolóvírussal felvértezett hackerek súlyos váltságdíjakat követeljenek bizonyos cégektől, szervezetektől - ezúttal a Kaliforniai Egyetem keveredett meglehetősen kínos helyzetbe, melynek végén több mint egymillió dollárt volt kénytelen kifizetni a zsarolóknak.

Gyakorlatilag a sajtó szeme láttára zsarolt ki 1,14 millió dollárt egy hackercsoport a Kaliforniai Egyetemtől június elején. A Netwalker nevű bűnözői csoport az elmúlt hónapokban több egyetemet is hasonló eszközökkel támadott, ám most fordult elő először, hogy egy anonim bennfentes révén a zsarolók és az egyetem vezetése közti online párbeszédet élőben követhette a BBC.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyetem és a Netwalker tárgyalója (vagy ahogy a chatben nevezik, operátora) közti párbeszéd egészen szürreális hasonlóságot mutat a klasszikus váltságdíj-tárgyalásokkal. Így például az operátor közli, hogy az eredetileg hárommillió dollárra taksált váltságdíj alkuképes, de több ízben is visszautasítja az egyetem - szerinte - arcpirítóan kis összegű ajánlatát, mely először 780 ezer, majd 1,02 millió dollárról szól. A felek végül 1140895 dollár, pontosabban ennek megfelelő bitcoin átutalásában egyeztek meg.

Az egyetem a BBC-nek nyilatkozva közölte, a zsarolóvírussal titkosított adatok kulcsfontosságú kutatások részét képezik, így nem volt más választása az intézménynek, csak a váltságdíj gyors kifizetése. A Kaliforniai Egyetem az eset után azonnal feljelentést tett.

a címlapról