Szerző: Koi Tamás

2020. június 26. 12:50

Levegőminőségi adatokat is gyűjtenek Google Street View autók

Többek közt a klímakutatásban segíthet a Google Street View platformjának egy új szolgáltatása, mellyel az utakat feltérképező és lefotózó autókra szerelt levegőminőségi szenzorok által gyűjtött adatokat teszi hozzáférhetővé a cég.

A klímakutatásban is segítségére lehetnek a tudósoknak a Google Street View autói, melyek elsődleges funkciójukként az utakat térképezik fel és fotózzák le. A Google és helyi partnere, az Aclima ugyanakkor négy éve levegőminőséget mérő szenzorokkal is felszerelt néhány speciálisan preparált Street View járművet, melyek Kaliforniai úthálózatait bejárva mára komplex, háztömb szinten lebontott képet adnak arról, hogy a levegő minősége hogyan alakul az adott körzetben.

aclima_streetview

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elsőként a kutatók számára ingyenesen elérhető adatbázis mintegy 42 millió mérést tartalmaz, melyek többek közt a szálló korom, szén-dioxid, metán és nitrogén oxidok adott időben és helyszínen mért koncentrációját sorolja fel. A projektben résztvevő cégek szerint ilyen pontosan behatárolt légszennyezettségi térképet eddig senki nem készített, a hasonló megoldásoknak köszönhetően pedig az illetékes szerveknek, hatóságuknak lehetőségük lesz arra, hogy lokálisan cselekedjenek a szennyezett levegőjű területek megtisztítása érdekében.

A Google és az Aclima levegőminőséget mérő szolgáltatását a tervek szerint az egész világra kiterjesztik majd, ennek érdekében még idén 50 olyan új Street View autó kerül a flottába, mely menet közben a légszennyezettségi adatokat is rögzíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról