:

Szerző: Koi Tamás

2020. május 20. 11:17

Már a juhászkutyákat is helyettesíthetik robotok

A mezőgazdaság gépesítése egészen újfajta eszközök megjelenését eredményezi az iparágban - először jöttek a szántóföldeket feltérképező drónok, most pedig itt a robot-juhászkutya.

A robotika fejlődése révén rövidesen elveszíthetik munkájukat a birkák körül rohangáló juhászkutyák, legalábbis Új-Zélandon, ahol már üzembe állt az első juhászrobot, melynek alapja a méltán híres Boston Dynamics-féle Spot, az internet legnépszerűbb robotkutyája. 

1:33
 

Autonomous farm work - enter the robots

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ehhez a kutyához fejlesztett speciális vezérlőszoftvert az egyik helyi robotikai cég, a Rocos, azzal a céllal, hogy Spot mindazon terepviszonyok közt átvehesse a hús-vér ebek feladatát, ahová bárány be tudja tenni a patáit. A robotkutyát további, alternatív feladatokra, így például szüretelésre is be lehet majd tanítani a fejlesztők szerint.

A juhász eközben egy hűtött irodában sörözhet, tulajdonképpen bárhol a világon, a Rocos fejlesztése ugyanis teljesen felhőalapú lesz, sőt, egy juhász akár egész juhászkutya-flottákat - vagyis egyszerre akár több nyájat - is tud irányítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 19:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.