Szerző: Koi Tamás

2020. május 20. 11:17

Már a juhászkutyákat is helyettesíthetik robotok

A mezőgazdaság gépesítése egészen újfajta eszközök megjelenését eredményezi az iparágban - először jöttek a szántóföldeket feltérképező drónok, most pedig itt a robot-juhászkutya.

A robotika fejlődése révén rövidesen elveszíthetik munkájukat a birkák körül rohangáló juhászkutyák, legalábbis Új-Zélandon, ahol már üzembe állt az első juhászrobot, melynek alapja a méltán híres Boston Dynamics-féle Spot, az internet legnépszerűbb robotkutyája. 

1:33
 

Autonomous farm work - enter the robots

Még több videó

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ehhez a kutyához fejlesztett speciális vezérlőszoftvert az egyik helyi robotikai cég, a Rocos, azzal a céllal, hogy Spot mindazon terepviszonyok közt átvehesse a hús-vér ebek feladatát, ahová bárány be tudja tenni a patáit. A robotkutyát további, alternatív feladatokra, így például szüretelésre is be lehet majd tanítani a fejlesztők szerint.

A juhász eközben egy hűtött irodában sörözhet, tulajdonképpen bárhol a világon, a Rocos fejlesztése ugyanis teljesen felhőalapú lesz, sőt, egy juhász akár egész juhászkutya-flottákat - vagyis egyszerre akár több nyájat - is tud irányítani.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.