Szerző: Koi Tamás

2020. május 20. 11:17

Már a juhászkutyákat is helyettesíthetik robotok

A mezőgazdaság gépesítése egészen újfajta eszközök megjelenését eredményezi az iparágban - először jöttek a szántóföldeket feltérképező drónok, most pedig itt a robot-juhászkutya.

A robotika fejlődése révén rövidesen elveszíthetik munkájukat a birkák körül rohangáló juhászkutyák, legalábbis Új-Zélandon, ahol már üzembe állt az első juhászrobot, melynek alapja a méltán híres Boston Dynamics-féle Spot, az internet legnépszerűbb robotkutyája. 

1:33
 

Autonomous farm work - enter the robots

Még több videó

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ehhez a kutyához fejlesztett speciális vezérlőszoftvert az egyik helyi robotikai cég, a Rocos, azzal a céllal, hogy Spot mindazon terepviszonyok közt átvehesse a hús-vér ebek feladatát, ahová bárány be tudja tenni a patáit. A robotkutyát további, alternatív feladatokra, így például szüretelésre is be lehet majd tanítani a fejlesztők szerint.

A juhász eközben egy hűtött irodában sörözhet, tulajdonképpen bárhol a világon, a Rocos fejlesztése ugyanis teljesen felhőalapú lesz, sőt, egy juhász akár egész juhászkutya-flottákat - vagyis egyszerre akár több nyájat - is tud irányítani.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.