Szerző: Koi Tamás

2020. május 5. 14:18

Franciaországban szoftveres algoritmus ellenőrzi a maszkviselést

A koronavírus elleni védekezés két fő eszköze szakértők egybehangzó véleménye szerint a védelmi eszközök, így elsősorban a szájmaszk viselése, illetve a távolságtartás (social distancing) lehet. Franciaországban kamerákkal ellenőriznék, betartják-e az előírásokat.

Semmilyen ponton nem szegi meg a szigorú EU-s adatvédelmi előírásokat az a francia szoftvercég által fejlesztett algoritmus, mely képes a maszkviselési és távolságtartási előírások betartását automatikusan ellenőrizni, a szabályok megszegése esetén pedig értesíteni a hatóságokat - állítja a rendszert létrehozó Datakalab.

mask_reuters
maszkot viselő vásárló a cannes-i piacon (fotó: reuters)

Az egyelőre csak a francia riviéra egyik leglátogatottabb városában, Cannes-ban május közepétől induló rendszer az ázsiai, így elsősorban kínai megoldásokkal ellentétben nem arcfelismerő algoritmus, így nem tárol semmilyen személyekkel összefüggésbe hozható adatot. Az algoritmus képes meglévő kamerarendszerek képét analizálni, ám egyelőre csak a cannes-i piacon és a tömegközlekedésen alkalmazzák majd - ahol a kijárási korlátozások május 11-i enyhítését követően kötelező lesz a maszkviselés.

a címlapról