Szerző: Koi Tamás

2020. április 28. 14:19

Jöhetnek a bicepsszel irányított drónok

A MIT kutatóinak sikerült olyan, az izmok munkáját lekövető technológiát élesben kipróbálniuk, mellyel a drónreptetés egészen új szintre emelkedhet.

A drónok reptetéséhez többnyire hozzátartozik valamiféle kontroller, melyen keresztül a pilóta - többnyire a hüvelykujjaival mozgatva a kis joystickeket - irányíthatja a parányi légi járművet. A MIT CSAIL "Conduct-A-bot" megoldása kukázza ezt a kontrollert, helyette a kéz- és karmozdulatok játszanak szerepet az irányításban.

1:42
 

Controlling Drone with Gestures

Még több videó

A kutatók által kifejlesztett kísérleti megoldás az izomműködést követve detektál különféle gesztusokat (vagyis nem kell a drónnak látnia a pilótát, illetve nem kell egyedileg kalibrálni, betanítani a rendszert a használat előtt.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A Conduct-A-bot azért rövidtávon biztosan nem váltja majd ki a jól megszokott kontrollereket, már csak azért sem, mivel egyelőre meglehetősen nagy tévesztéssel dolgozik, számszerűsítve a gesztusoknak csak mintegy 82%-át ismeri fel. 

a címlapról