Szerző: Koi Tamás

2020. március 11. 14:15

A frászt hozta az altatókat hallgató gyerekekre a Spotify

A gyerekeknek szánt tartalmak közben megjelenő (vagy jelen esetben elhangzó) reklámok kapcsán a különböző reklámszervezetek, szakhatóságok meglehetősen szigorú sztenderdeket követelnek meg, amint azt egy tavalyi brit példa mutatja, nem véletlenül.

A Spotify-nak elképesztő széles körű lejátszási lista gyűjteménye van, melyet részben a közösség, részben saját maga gondoz, menedzsel. Ma már házi kedvecneknek is összeállítható ilyen lejátszási lista, és természetesen itt is - akárcsak például a YouTube-on - a gyermekeknek szánt tartalmak számítanak különösen népszerűnek.

it2

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Tavaly augusztusban egy aprócska baki, vagy mondjuk inkább úgy, figyelmetlenség miatt jó pár kisgyerekre, illetve azok szüleire rájött a frász, a Spotify ugyanis egy saját gondozású, altatódalokat tartalmazó lejátszási lista zeneszámai közé beékelődő reklámblokkokban

AZ "AZ - MÁSODIK FEJEZET" CÍMŰ HORRORFILMET PROMÓZTA.

Ezt egész pontosan úgy kell elképzelni, hogy néhány dalocskát követően egy 30 másodperces szpotban megszólalt Stephen King egyik legfélelmetesebb főgonosza, a kiskorúakat előszeretettel elfogyasztó Pennywise, aki a következőket mondta:

27 ÉVEN ÁT ÁLMODTAM RÓLATOK. VÁGYTAM RÁTOK. OH, ANNYIRA HIÁNYOZTATOK!

Ezt követően mindenféle, a filmből kivágott effektek voltak hallhatók a szirénázástól kezdve sikolyokig.

Nem véletlen, hogy a brit reklámszabályzó testület (Advertising Standards Authority, azaz ASA) a kiskorúak fejlődésére nézve különösen károsnak találta az ominózus reklámszpotot, melyet ugyan már régen visszavont a filmet forgalmazó Warner Bros, ugyanakkor az ASA szerint mindez nem elég, meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. 

A Spotify egyébként az ASA megkeresésére azzal védekezett, hogy az altatódalokat tartalmazó lejátszási lista szerintük nem elsősorban kisgyerekeknek szólt.

Az ASA-nak büntetési jogköre ugyan nincs, de bizonyos szankciókat (például a marketinganyagok előzetes ellenőrzését) foganatosíthat a visszaeső cégekkel szemben.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról