Szerző: Koi Tamás

2020. február 19. 15:06

Harmincéves a legnevesebb képmanipulátor

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon piacra került a Windows és az Office után talán a világ harmadik legismertebb fizetős szoftvere, az Adobe Photoshop.

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon megszületett egy szoftver, mely azóta a számítógépes képmanipulálás etalonjává vált: Az Adobe Photoshop első kiadása 1990. február 19-én debütált, Mac exkluzívként, az akkoriban irgalmatlanul soknak számító 895 dolláros áron. És így nézett ki:

8:01
 

Photoshop: The First Demo

Még több videó

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Photoshop fejlesztése nem sokkal korábban, 1987-ben indult, egy testvérpár, Thomas és John Knoll feküdt neki a feladatnak, hogy az akkori Mac-ek képernyőjén megjelenő grafikák - nyilván elsősorban fotók - minőségén érezhetően javítani tudjanak egy program segítségével. A Photoshop első alfa verziója 1988-ban látta meg a napvilágot, a Knoll fivérek ugyanakkor nem láttak benne túl nagy fantáziát, és az egész projektet eladták az Adobe-nak, mely 1990-ben piacra dobta a terméket, mely azóta is a vállalat portfóliójának egyik prominens darabja.

A program ma egyébként a 21.0.3-as verziónál tart, és természetesen ma már nem csak számítógépeken használható, ugyanakkor az Adobe időközben megváltoztott üzleti modellel, előfizetéses rendszerben kínálja a piacvezető képmanipulátort.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról