:

Szerző: Koi Tamás

2020. február 5. 15:06

Így fest 4k-ba felskálázva a világ legismertebb némafilmje

Az emberiség egyik legnagyobb felfedezése - a szórakoztatóipar kétségtelenül legnagyobb vívmánya - a mozgókép volt, az első mozikban, több mint száz évvel ezelőtt vetített némafilmekbe pedig új életet lehet a modern technológia.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Lumière-fivérek által készített "A Vonat érkezése" című, nem egészen egyperces némafilm bár a közhiedelemmel ellentétben nem volt része az első "kereskedelmi" mozivetítések repertoárjának, mégis a La Ciotat állomásra begördülő gőzös képe hagyta a legnagyobb nyomot a filmtörténelem XIX. századi fejezetében. A 125 éves némafilmet - melynek láttán a legenda szerint a nézők ijedten pattantak fel a székükből - most 4k/60 fps-re felskálázva is elkészítették a Topaz Labs Gigapixel AI platformjának közreműködésével.

Az eredmény meglehetősen sokkoló, nem csak a felbontást, hanem a lefilmezett utasok mozgását tekintve is:

1:18
 

[4k, 60 fps] Arrival of a Train at La Ciotat (The Lumière Brothers, 1896)

Még több videó

Összehasonlításképp íme az eredeti változat:

00:47
 

L'Arrivée d'un train à La Ciotat (Louis Lumière, 1896)

Még több videó

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.