Brutális roamingszámlát hoztak össze vándorsólymok

A sólymok a téli vándorlás során átruccantak Pakisztánba és Iránba is, ezzel nem várt költségekbe verve az őket megfigyelő orosz kutatócsoportot.

A vándorsólymok útját megfigyelni mobiltechnológiával különösen felemelő, ugyanakkor rendkívül költséges feladat lehet, legalábbis ez volt az egyik legfontosabb tanulság azon pár önkéntes számára, akik a novoszibirszki Vadállat Rehabilitációs Centrum részére gyűjtöttek adatokat a madarak útjáról. Mindehhez egy a sólymokra rögzített speciális transzmittert használtak, mely a koordinátákat SMS-ben küldte át a központnak.

eagles

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról (x) 90 fős előadó lesz a konferencián, segítve az eligazodást, kiemeltük neked a hét kedvencünket.

Az adatgyűjtés mind elméletben, mind gyakorlatban nagyon jól működött egészen addig, míg néhány madár olyan területeken repült hetekig, ahol nem volt térerő (Közép-Ázsiában ez azért nem olyan nagy ritkaság), majd átrepült az iráni, netán a pakisztáni határon, ahol az addig felgyülemlett, lokációs adatokat tartalmazó rövid szöveges üzeneteket egyszerre elküldte az adóegység - 49 rubeles, azaz mintegy 230 forintos darabáron.

A téli kiruccanás egyes hónapjaiban így olyan magas összegű roamingszámla keletkezett, hogy a kutatók kénytelenek voltak az interneten keresztül gyűjtést szervezni, amin sikerült is 100 ezer rubelt, azaz csaknem félmillió forintot összekalapozni. Szerencsére időközben a madarak, vagyis a transzmitterek szolgáltatója, a Megafon méltányosságból elengedte a kutatók tartozását, és felajánlott a csapatnak egy olyan speciális tarifát, amelynél nem kell többé az iszonyúan magas roamingköltségek miatt aggódni.

A sólymok vándorlása egyébként mindenki számára nyomon követhető, ezen a térképes weboldalon.

a címlapról

Hirdetés

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról

2019. november 20. 11:21

Idén 90 fős előadói gárdával készülünk a HWSW mobile! digitális termékfejlesztési konferenciára, de hogy segítsünk az eligazodásban, kiemeltük neked a hét kedvencünket.