Észtország aggódik a kínai kémkedés miatt, Csehország kevéssé

Észtország és Csehország a napokban egyaránt miniszteri szinten nyilatkozott a kínai hálózatieszköz-gyártók berendezéseinek használata által jelentett potenciális biztonsági fenyegetésről. Elég eltérőek az álláspontok, nem nehéz kitalálni, miért.

A Reuters címlapján ma egymás alatt olvasható a két hír, miszerint a) Csehország a német mintát követve nem fog semmilyen beszállítót diszkriminálni az 5G-s hálózatokra vonatkozóan, illetve b) Észtország osztja az USA aggodalmait az 5G-s hálózatok biztonsági sebezhetőségét illetően. A két kormányzati szintű álláspont közt zongorázni lehet a különbséget, egyben a két nyilatkozat kitűnően rávilágít arra, hogy a (kül)politika milyen szerepet játszik ugyanazon ügy megítélésében.

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról (x) 90 fős előadó lesz a konferencián, segítve az eligazodást, kiemeltük neked a hét kedvencünket.

Még akkor is, ha a két ország látszólag egy tőről fakad sok szempontból: Kis kelet-európai országok, mindkettő NATO- és EU-tag, szóval ugyanabba a katonai és államközösségbe tartoznak, mégis, van egy nagyon fontos különbség köztük - egyikük Oroszország szomszédja. Ez pedig már önmagában komoly táptalajt ad az amerikai-észt kapcsolatok ápolásához, de legalábbis Észtország számára soha nem volt még olyan fontos, hogy egy az USA-hoz hasonló erős szövetségest tudjon a háta mögött.

Aztán persze lehet, hogy végül az észt megközelítést igazolja majd a történelem, és ehhez még csak offenzíva sem kell majd.

a címlapról

Hirdetés

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról

2019. november 20. 11:01

Idén 90 fős előadói gárdával készülünk a HWSW mobile! digitális termékfejlesztési konferenciára, de hogy segítsünk az eligazodásban, kiemeltük neked a hét kedvencünket.