:

Szerző: Habók Lilla

2017. január 2. 12:10

Közösségi hálót épít a Duolingo is

Mostantól klubokhoz is csatlakozhatnak a nyelvtanulók a Duolingo alkalmazás használata közben. A csoporton belül látható minden tag aktivitása és heti pontszáma, ami növeli a versengést, és a fejlesztők szerint több tanulásra ösztönöz.

Közösségi funkcióval újított a Duolingo nyelvoktató alkalmazás, mostantól az Android és iOS felhasználók is beléphetnek különböző klubokba az appon keresztül. A platform azért ezt az időzítést választotta a frissítéshez, mivel az új évet sokan a nyelvtanulásra vonatkozó fogadalommal kezdik, az elmúlt egy héten többen kerestek a nyelvtanulás kifejezésre mint az edzésre a Google Trends szerint, így könnyebb ebben az időszakban kibővíteni a felhasználói bázist, illetve növelni az aktivitást. A cég adatai alapján az app világszerte 150 millió felhasználóval rendelkezik, ebből jelenleg 1,7 millió magyar, továbbá 230 ezer külföldi igyekszik magyarul tanulni a felületen keresztül.

"A nyelvtanulás alapvetően közösségi élmény. Az egyik legnehezebb kihívás a nyelvtanulás során a motiváció fenntartása. Meggyőződésünk, hogy a Duolingo új szolgáltatása összehozza a barátokat, családtagokat egy cél érdekében, és hogy ezt a célt közösen, egymást segítve érjék el." - nyilatkozta Luis von Ahn, a Duolingo vezérigazgatója és társalapítója az MTI-nek kiadott közleményben. Azt kutatások is igazolják, hogy a csoportos oktató játékok jobban növelik a felhasználók tanulást iránti érdeklődését, mint a Duolingo eddigi formájában, ahol a többség csak magának állított célkitűzéseket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Maga az új funkció egészen egyszerű, fapados kivitelű. Kód birtokában lehet csatlakozni meglévő nyelvtanuló csoportokhoz, vagy bárki indíthat saját műhelyet a "Klubok" menüpontban. Egy ilyen csapatnak összesen 15 tagja lehet, akiket a klub létrehozása után kapott kóddal lehet meghívni az alapítónak vagy a már belépett tagoknak. Minden új aktivitásról érkezik értesítés, például ha valaki csatlakozott vagy elvégzett egy nyelvleckét - ezekre sablonból választható biztató üzenetekkel vagy emojikkal lehet reagálni. Ezen kívül a tagok ranglistában láthatják egymás heti pontszámát, amely a fejlesztők szerint növeli a versengést, és motivációs erővel bír a tanulásra.

Üzleti szempontból valószínűleg ez, az értesítések jelentik a Duolingo számára a legfontosabb értéket. A cég elemi érdeke ugyanis, hogy a felhasználókat aktivizálja és rendszeres, visszatérő nebulókká konvertálja. Ehhez azonban nem mindig elég a "sima gamifikáció", az appból érkező automatizált push üzenetek ugyanis személytelenek és nem túl hatékonyak - ezzel szemben a barátok aktivitását mutató értesítések sokkal személyesebb, és valószínűleg nem is kapcsolják azt ki a felhasználók egy mozdulattal.

A klub-funkció elérhető az app magyar nyelvű felhasználói számára, továbbá azoknak, akik angolul, spanyolul, portugálul, franciául, németül, olaszul, oroszul, hollandul, ukránul, törökül, koreaiul, kínaiul, japánul, vietnámiul, románul, görögül, csehül, lengyelül, indonéz vagy thai nyelven használják az alkalmazást. Többek közt ezek a nyelvek, amelyet a legtöbb felhasználó tanul az appon keresztül.

Mennyire hatékony?

Többen megkérdőjelezik az alkalmazás hatékonyságát, például mivel nem tanítja meg az alapvető készségeket a hétköznapi beszélgetésekhez, előbb ismerteti meg a felhasználót rengeteg szóval mint ahogy mondatba tudná fogalmazni őket, köztük gyakran nagyon ritkán használatos kifejezésekkel is. A fordítási feladatok pedig sokszor túl egyszerűek ahhoz, hogy meg lehessen érteni a nyelvtani finomságokat. Az biztos, hogy az anyanyelviekkel folytatott tanulással több fejlődést lehet elérni mint egy alkalmazással, de a felhasználók kedvelik a Duolingot a játékos tanulás előnyeinek beépítése, a motivációs hatása és természetesen az ingyenessége miatt.

A Duolingo 2012-ben végzett egy kutatást, amely szerint szignifikáns fejlődés tapasztalható a nyelvtanulásban az alkalmazással, például átlag 34 óra spanyolozással lefedhető az első főiskolai félév tananyaga. Mindez nem tekinthető addig hiteles információnak, amíg a cégtől független, megbízható forrás nem támasztja alá, erre vonatkozó friss kutatást viszont nem találtunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.