Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 22. 10:46

Jobban teljesített a vártnál a Qualcomm

Az elemzők várakozásait felülmúlva bevétel és profit terén is egészséges növekedésről számolt be a Qualcomm, a vállalat szerint az erősödésben az új kínai ügyfelek komoly szerepet játszottak.

A kínai licencmegállapodások tolták meg a Qualcomm idei harmadik üzleti negyedévét - derül ki a vállalat napokban közzétett pénzügyi jelentéséből. A cég a saját fejlesztésű mobilprocesszorok piaci teljesítményével is elégedett, amelyek szintén Kínában jutottak lendülethez, ahol számos feltörekvő készülékgyártó próbál betörni a piacra - a vállalatnak ugyanakkor az új rajthoz állókkal sem sikerült fordítani szegmens tavaly kezdődött zsugorodásán.

A cég jobban teljesített az elemzők várakozásainál, noha a jelentés szerint a bevétel növekedése viszonylag szerény, négy százalékos volt a tavalyi év hasonló időszakához képest - az 5,8-ról 6 milliárd dollárra hízott. A profit ugyanakkor már jóval feltűnőbb mértékben, mintegy 22 százalékkal nőt, 1,2-ről 1,4 milliárd dollárra. A vártnál számottevően jobb teljesítmény a cég részvényeire is jó hatással volt, azok a jelentést követően 7 százalékkal erősödtek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az MSM chipek (a "Snapdragonok") piaca mára stabilizálódott, a terület 2014-ben járt a csúcson az eladásokat tekintve, azóta pedig konstans csökkenést mutat, a tavalyi 225 millió eladott eszköz mára 201 millióra konszolidálódott, azaz a darabszám mintegy 11 százalékkal esett vissza. A szeptemberrel záruló időszakra vonatkozóan a vállalat mindenesetre nem zárta ki a növekedés lehetőségét, 195-215 millió eladott eszközről beszél, ezzel lényegében körbelőve a tavaly ilyenkor közölt, 203 milliós számot.

Ami a licenceket illeti, a Qualcomm az idei harmadik negyedévben 62,6 milliárd dollárnyi eszközeladásból részesült, ez négy százalékkal haladja meg az egy éve közölt 60,4 milliárdos összeget. A növekedés tehát szemmel látható, persze gyártó évét az ünnepeket is tartalmazó utolsó negyedév határozza majd meg leginkább. Az céget érintő vásárlási láz tavaly több mint ötmilliárd dollárral volt visszafogottabb, mint egy évvel korábban - meglátjuk idén sikerül-e visszaszerezni az elvesztett lendületet év végéig.

Steve Mollenkopf, a vállalat vezérigazgatója egyébként erre számít, a vállalat jelenleg is számos új licencmegállapodásról tárgyal Kínában, de többek között az 5G bevezetésével kapcsolatos előkészületek is hozatnak némi szelet a cég vitorlájába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról