Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 17. 17:14

Önvezető kisbuszon kíséri az utasokat az IBM Watson

Még idén az utakra kerülhet az IBM és a Local Motors által közösen létrehozott, Olli névre keresztelt önvezető kisbusz, amelyben a Nagy Kéktől jól ismert Watson mesterséges intelligencia kíséri az utasokat.

Kisbuszban talált otthonra az IBM mesterséges intelligencia platformja: a vállalat egy a Local Motorsszal közösen fejlesztett, önvezető járművet leplezett le, amelynek egy sor szolgáltatását a cégtől jól ismert Watson AI veszi majd kézbe - noha a volánt egyelőre nem adják a rendszer kezébe.

Az Olli névre hallgató, egyszerre 12 ember szállítására képes elektromos kisbusz a Watson egy kifejezetten az autós felhasználásra szánt verzióját futtatja, elsődleges feladata pedig az "utazási élmény javítása", így egyelőre nem "ő" a felelős a jármű önvezető képességeiért. A kisbusz összesen négy Watson API-t fog használni, ezek a Speech to Text, illetve Text to Speech, amellyel a beszédet képes szöveggé alakítani és fordítva, valamint a Natural Language Classifier és az Entity Extraction.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jármű ezek segítségével elemzi majd a rajta elhelyezett több mint harminc szenzor által begyűjtött, nagy mennyiségű adatot, illetve közel természetes, szöveges interakcióra is képes lesz az utasokkal menet közben, akiknek legjobb tudása szerint válaszol kérdéseikre ("Ott vagyunk már?"). A rendszer emellett tájékoztatást adhat az úticélról, a közeli éttermekkel vagy egyéb vendéglátóipari egységekkel kapcsolatos ajánlásokat is tehet, illetve akár a saját működését is elmagyarázhatja az utazóknak.

A kooperációban résztvevő, Arizonában székelő Local Motors kis darabszámban gyártott járműveiről ismert, amelyek létrehozásához (illetve a kis mennyiségű gyártás minél gazdaságosabb fenntartásához) olyan a köztudatba aránylag frissen berobbant technológiákat használ, mint például a 3D nyomtatás. Nem ez az első alkalom, hogy a gyártó az IBM-mel együttműködésre lép, korábban a Nagy Kékkel és az Intellel karöltve mutatott be egy okos koncepció-raliautót, Rally Fighter néven.

A frissen bejelentett Olli kisbusz az első önvezető járművek között tűnhet fel a közutakon, azt ugyanis a cégek még idén az utakra engednék, először Washington DC-ben, majd később Miami-Dade Contry és Las Vegas területén is. A vállalatok már tárgyalnak az esetlegesen jövőre induló, európai tesztekről is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról