Szerző: Voith Hunor

2016. június 17. 15:30

Az Oracle is a felhős átállás hatásait nyögi

Az egyszeri licencértékesítések és a hardvereladások is nagyot estek az előző évhez képest.

Rendesen beleharapott a felhős átmenet az Oracle eredményhányadába és így a nyereségébe is. A vállalat a május végével lezárt pénzügyi évében 37 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, 3 százalékkal alacsonyabbat, mint előző pénzügyi évében. A nettó eredmény viszont ennél lényegesen nagyobb mértékben, 10 százalékkal esett vissza, 8,9 milliárd dollárra. A befektetők viszont tisztában vannak az üzletimodell-váltás átmeneti negatív pénzügyi hatásaival, így a hírt (a többi sarokszámmal együtt) alapvetően pozitívan fogadták, a cég részvényeinek árfolyama a zárás utáni időszakban közel 3 százalékot emelkedett, és megközelítette a felhős "félrekönyvelési" ügy kipattanása előtti szintet.

Ahogy azt például az SAP esetében is láthattuk (és láthatjuk még mindig), a hagyományos licencelésről a mint szolgáltatás modellre váltás átmenetileg, (ideális esetben) az első években jelentősen csökkenti a nyereséget, mert az ügyfelektől nem egyszerre folyik be a pénz, hanem akár több éves periódusra szétterülve. A jelek szerint pedig a vásárlók gyorsabban állnak le az újabb on-premise licencek vásárlásával, mint amit az új felhős előfizetők anyagilag kompenzálni tudnának.

A felhős szolgáltatásokból származó bevétel éves szinten ugyan 36 százalékkal 2,85 milliárd dollárra nőtt (56 százalékos bruttó eredményhányad mellett), de ez még mindig csak az összbevétel 7,7 százaléka. Az Oracle jövő ilyenkorra ennél jóval nagyobb éves ugrást vár, akár 65 százalékost is – Larry Ellison cégalapító és műszaki igazgató szokásához híven nem bírta ki, hogy ne szóljon oda egy versenytársnak, szerinte az Oracle előbb fogja elérni az évi 10 milliárdos felhős forgalmat, mint a nagy versenytárs Salesforce.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az egyszeri licencértékesítések mellett a hardvereladások és a támogatási szolgáltatások is nagyot estek, előbbi 10 százalékkal 4,67 milliárd dollárra, utóbbi pedig négy százalékkal 3,4 milliárd dollárra. Érdeklődve figyeljük, vajon a folyó pénzügyi évben vajon hogy alakulnak majd a hardveres üzletág számai – eddig több forrásból is úgy értesültünk, hogy a SPARC M7-alapú szerverek fogadtatása meglehetősen pozitív volt, a nagy kérdés az, hogy ez vajon az eladásokban hogyan fog lecsapódni. Azt mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy a kieső bevétel nem a felhős infrastruktúraszolgáltatásba vándorolt át, az IaaS forgalma a 2015-ös pénzügyi év 608 milliójáról csak 646 millió dollárig kúszott fel.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról