Szerző: Voith Hunor

2016. május 27. 12:10

Újra a Google áll nyerésre az Oracle-Google perben

Az esküdszék szerint az API-k újraimplementálása fair use-nak minősül. Az Oracle nem adja fel, és "számos" további lehetőséget lát a fellebbezésre.

Megint a Google szénája áll jobban a 2010-ben indult Google-Oracle pereskedésben, miután a legutóbbi tárgyaláson az esküdtszék egyhangúlag úgy döntött, a keresőóriás az úgynevezett fair use keretein belül implementálta újra az Androidba a Java egyes API-jait. Ezzel a Google és a szoftverfejlesztők szívéről is nagy kő eshetett le – a vállalatnak így (legalábbis a jelen döntés alapján) nem kell dollármilliárdos nagyságrendű kártérítést fizetnie, a fejlesztői közösség pedig a fair use (kissé képlékeny) határait betartva nem kap akkora korlátozást a nyakába, mint amekkorára a tavalyi döntés alapján eddig számítani lehetett.

A tízfős esküdtszéknek csak egyetlen kérdést kellett eldöntenie: hogy a hatályos bírósági döntés alapján előállt jogi környezetben (melyben az API-kat már védi a szerzői jog), vajon a Google a fair use-nak megfelelően használta fel újra a Java egyes részeit, vagy nem. Mivel a válasz igen lett, az ügy nem lép a következő fázisba, az esküdteknek egy újabb tárgyalási szakaszban nem kell megállapítaniuk a kártérítés mértékét – amit egy Oracle által felkért külsős szakértő nemrég 9,3 milliárd dollárra taksált.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google természetesen felettébb örül a döntésnek, és a helyszínen valamint közleményben is hangot adott ennek. A cég szerint ez a kimentel az Oracle-ön kívül lényegében mindenki másnak jó, így a Google mellett az "Android ökoszisztémának, a Java fejlesztői közösségnek és azoknak a szoftverfejlesztőknek, akik nyílt és ingyenes programozási nyelvekre támaszkodnak innovatív termékek létrehozásakor". Az Oracle viszont nem hagyja ennyiben az ügyet, és számos lehetőséget lát a fellebbezésre, köztük a szövetségi fellebbviteli bíróságot is, amely akár részleges új eljárást is eredményezhet. "11 500 sornyi kódot másoltak le. Ez vitathatatlan. Fogták a kódot, lemásolták és berakták az Androidba" – idéz az Ars Technica az Oracle ügyvédjének záróbeszédéből.

Védett, de újrafelhasználható

A Google ezt nem is tagadja, és a most véget ért tárgyaláson a tanúként beidézett egykori Sun-vezérigazgató, Jonathan Schwartz is azt mondta, szerinte a Google nem sértett szerzői jogot, bár az Androidot "kényelmetlen" terméknek nevezte. Az ügyben eljáró bíró egyébként üdvözölte az esküdtszék döntését – mint ismert, William Alsup már az első, 2012-es tárgyaláson is a Google javára döntött azzal, hogy az API-kat nem minősítette szerzői jog által védett szellemi terméknek. Ezt bírálta felül a Legfelsőbb Bíróság, és így jutottunk el most a köztes állapotig: az API-kat ugyan védi a szerzői jog, de a mostani, precedensértékű ítélet alapján a fair use keretein belül a fejlesztők újraimplementálhatják azokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról