Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 23. 11:41

Képeken az AMD Zen CPU lapkája

Először bukkant fel képen az AMD Zen-alapú processzorlapkája, mely viszonylag ritka elrendezést alkalmaz. Az összesen nyolc mag két külön csoportba került, melynek előnyei és hátrányai is lehetnek.

Először bukkant fel az AMD Zen-alapú processzorának lapkája, a dizájn a vállalat befektetőinek szóló prezentációjából szivárgott ki. A lapka összesen nyolc magot tartalmaz, melyeket némileg rendhagyó, bár az AMD-től nem teljesen szokatlan módon rendeztek el a tervezők.

A téglalap alapú dizájnon jól láthatóan két szekcióba sorakoznak a magok, egyetlen ilyen csoportot pedig core complex néven emleget az AMD. Ebbe négy Zen mag, illetve a hozzájuk tartozó, magonkénti 512 kB L2, valamint a magokat összekötő, összesen 8 MB L3 cache társul. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két core complexet hogyan kapcsolják össze, de az borítékolható, hogy a két csoport közötti adatkommunikáció valamivel nagyobb késleltetéssel működhet, ami bizonyos esetekben hátrányt jelenthet.

A megoldásnak ugyanakkor vannak előnyei is. A felépítésből eredően akár egy teljes core complex is lekapcsolható, amivel csökken a lapka áramfelvétele, ezzel pedig a mindenkori TDP keretből nagyobb szelet juthat a még aktív csoportnak, mely a turbót kihasználva időlegesen magasabb órajelen üzemelhet. Emellett a tervezésnél és a gyártásnál is hasznos lehet az elrendezés, a core complex mint építőelem viszonylag könnyen helyezhető más környezetbe, nem utolsó sorban pedig a hibás, vagy gyenge paramétereket produkáló egység teljesen letiltható, a lapka pedig négymagos processzorként még értékesíthető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AMD-től nem teljesen újkeletű az elrendezés, a PlayStation 4 és az Xbox One processzoraiban hasonló 4+4-es elrendezésben rendezték el az x86-os végrehajtókat, az összesen nyolc Jaguar magot két csoportra bontották, melyek 2-2 megabájt L2 gyorsítótáron osztoznak.

A kiszivárgott Zen-alapú lapka két 64 bites DDR4 memóriavezérlőt, vezérlőhidakat, illetve GMI (Global Memory Interconnect) linkeket tartalmaz. Utóbbi az AMD koherens data fabric megoldása, mely négy linkkel 100 GB/s-os sávészélességet biztosíthat, alacsony késleltetés mellett. Az AMD ezzel majd több, egyetlen tokozásra épített lapkát köthet össze, melyek között majd akár GPU is lehet.

Az prezentáción a megjelenésről is említést tett az AMD, mely szerint a fejlesztések megfelelő ütemben, a várakozások szerint haladnak, így az első Zen-alapú asztali processzorok megjelenését továbbra is az utolsó negyedévre datálja a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról