Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 17. 15:39

Kilépett a bétából a ProtonMail

Bárki szabadon regisztrálhat mától a ProtonMail titkosított emailszolgáltatásába. A két éve készülő szolgáltatás több DDoS támadást és a felhasználók túlzott lelkesedését is túlélte, és mára elhagyta a béta címkét.

Mától bárki igénybe veheti a titkosított emailt kínáló ProtonMail szolgáltatását: a megoldás végre elhagyta a kétéves béta periódust, így minden érdeklődő szabadon regisztrálhat a rendszerbe. Bár a szolgáltatásra a kezdetektől hatalmas igény mutatkozott a felhasználók részéről, a ProtonMail igen rögös utat járt be az elmúlt években.

A kiemelten biztonságos email-szolgáltatást kínáló megoldás egyedi, kétjelszavas konstrukciót használ: egy jelszóval a felhasználó személyazonosságát igazolja, majd titkosítva megkapja levelezését a ProtonMail szervereiről, a titkosítást pedig a második jelszó helyben oldja fel. Ennek a módszernek köszönhetően a cég nem is tudja harmadik feleknek kiadni a felhasználó emailjeit, ugyanakkor emiatt a jelszó elfelejtésével a levelek is örökre elvesznek - érdemes tehát a belépési adatokat jól megjegyezni. A klienshez androidos, illetve iOS-es alkalmazás is tartozik.

A vállalat az adományok mellett a fizetős felhasználókból igyekszik magát fenntartani, az ingyenes ProtonMail fiókon túl  fizetős ProtonMail Plus és Visionary csomagokat is kínál. Az ingyenes változathoz 500 megabájt tárhely, egy email cím, 20 címke és napi legfeljebb 150 üzenet tartozik, míg a havi 5 vagy évi 48 dollárért vásárolható Plus verzió már 5 gigabájt tárterületet, 5 címet (alias-t), napi ezer üzenetet, 200 címkét és egy saját domént is tartalmaz. A legnagyobb, Visionary csomag havi 30 vagy évi 288 dollárt kóstál, ezért már 20 gigabájt tárhely, 50 cím, 10 saját domén, valamint korlátlan számú címke és levél jár - a pakkhoz továbbá kiemelt támogatás is tartozik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az email szolgáltatást 2014-ben alapították az MIT és a CERN kutatói, válaszul az Edward Snowden által kirobbantott kormányzati megfigyelési botrányra. Alapkoncepciójuk szerint egy olyan titkosított email megoldást akartak kínálni a felhasználóknak, amely az online bűnözőkkel és a túlzottan kíváncsi kormányzati szervekkel szemben is maximális biztonságot nyújt. Az érdeklődést tetézte, hogy nem sokkal korábban két hasonló szolgáltató, a Silent Circle és a Lavabit is megszüntette tevékenységét, mondván, nem tudják garantálni, hogy az USA kormánya nem fér hozzá az általuk tárolt információkhoz.

Vélhetően az így "elárvult" felhasználók közül került ki a ProtonMail kezdetektől lelkes táborának számottevő része, akik a szolgáltatás elindítását célzó közösségi finanszírozási kampányban mintegy 550 ezer dollárt gyűjtöttek össze. Az indulásba a Chales River Ventures és egy genfi startup akcelerátor is besegített, összesen kétmillió dollárral.

Az érdeklődés már a kezdeti időszakban hatalmas volt, a ProtonMail vezérigazgatója Andy Yen a The Registernek nyilatkozva elmondta, már az első három nap után több mint napi tízezer regisztráció érkezett, így kénytelenek voltak egy várólistát létrehozni a felhasználóknak, hogy kezelni tudják a nagy tömegeket - nem kizárt, hogy ezt ismét visszahozzák, ha a közel két év után megnyitott regisztráció ismét hasonló tömegeket vonz.

A megoldás ugyanakkor nem mindenkinek nyerte el ennyire a tetszését, tavaly év végén ugyanis két méretes DDoS támadást is érte a céget, ezek egyike rövid időre le is állította a szolgálatatást, sőt az egyik akció mögött álló támadóknak még valamennyi váltságdíjat is sikerült kizsarolni a cégtől. A másik támadás felelősei nem vették fel a kapcsolatot a vállalattal, utóbbi mögött a ProtonMail szerint állami szervek lehetnek. Yen szerint a támadások egyébként továbbra sem álltak le, a szerverkapacitás megháromszorozásával azonban ezeket már kordában tudják tartani.

Egy hatósági kérelem kapcsán egyébként a szolgáltatás már most bizonyított: a Nagy-Britanniából érkezett kérésnek bár a cég köteles volt eleget tenni, csak a titkosított levelezést tudták átadni az illetékeseknek. Akinek felkeltette az érdeklődését a szolgáltatás, a ProtonMail weboldalán szabadon regisztrálhat, a mobilalkalmazásokat pedig megtalálja a Play Store és App Store alkalmazásboltokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról