Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 25. 14:55

Csak külső tárhelyként használ SD kártyát a Galaxy S7 és az LG G5

A Samsung és az LG sem támogatja az Adoptable Storage funkciót csúcstelefonjaiban. A Galaxy S7 és LG G5 modellekben csak külső tárhelyként vehetők igénybe memóriakártyák, így azokra appok sem telepíthetők.

Határozottan pozitív fogadtatásra találtak a Samsung idei Galaxy S7 és S7 Edge csúcstelefonjai, amiben komoly szerepet játszott, hogy a vállalat azokban visszahozta a microSD kártyás bővítés lehetőségét. A memóriakártya foglalat az LG csúcsmodelljeinek is jó ideje népszerű eleme, ugyanakkor mint az Android Central az idei MWC-n Barcelonában megtudta, a microSD kártyák sem az LG G5-tel, sem pedig a Galaxy sorozat új zászlóvivőivel nem lesznek teljes mértékben kihasználhatók.

Az Adoptable Storage funkció támogatása ugyanis kimaradt a repertoárból. A Google által az Android 6.0-va bevezetett funkció lehetőség ad rá, hogy rendszer a memóriakártyákat is a készülékek belső tárhelyének részeként kezelje. A kártya így kvázi egybeolvad a telefon saját tárterületével, így nem csak fényképek és egyéb adatok tárolhatók rajta, de akár alkalmazások is telepíthetők rá. Noha az appok utólagos, részleges átmozgatására az külső tárolókra manuálisan korábban is volt lehetőség, azokon egyenként végigmenni igen körülményes folyamat volt, ráadásul az alkalmazások teljes egészében nem voltak SD kártyára telepíthetők.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Marshmallow alatt egy memóriakártyát a telefonba helyezve a rendszer már rákérdez, hogy azt a "Portable" vagy hordozható, netán "Internal", azaz belső tárhelyként szeretné-e használni a felhasználó. Amennyiben az utóbbit választja, a rendszer Ext4-re formázza a kártyát, valamint 128 bites AES titkosítással látja azt el - eközben az Android a kártya olvasási és írási sebességét is ellenőrzi, és jelez, ha az lassabb, mint a belső tárhelyhez ajánlott értékek.

A megoldást akkor érdemes igénybe venni, ha az adott kártya végérvényesen, vagy legalábbis igen hosszú távon a telefonban marad. A kártyát eltávolítva ugyanis a rajta tárolt appok nem működnek majd tovább, a rendszer pedig egy felugró üzenettel kéri a felhasználót a kártya visszahelyezésére. A Marshmallow a külső tároló "elfelejtésére" is lehetőséget ad, így viszont minden, a microSD-n tárolt adat elvész, illetve az használhatatlanná válik.

A Samsung épp a fentiekkel indokolja, hogy kihagyta a funkciót csúcsmodelljeiből. A vállalat az Ars Technica által közölt nyilatkozata szerint úgy véli, felhasználói a memóriakártyákat elsősorban a telefon és más eszközök közötti adatmozgatásra használják, arra pedig belső tárhelyként alkalmatlanok, ráadásul sokakat váratlanul érhet, hogy a rendszer az új tárterület bekebelezése során törli a kártyán lévő potenciálisan értékes adatokat.

Ahhoz ugyanakkor, hogy ez "váratlanul érjen" egy felhasználót, több megjelenő figyelmeztetést is olvasás nélkül át kell ugorjon, amelyekben a rendszer egyértelműen közli, hogy a kártya a későbbiekben csak az adott telefonnal működik majd és minden addig rajta tárolt adat elvész a formázás során. A funkció ráadásul korántsem alapértelmezett, azt a felhasználónak külön ki kell választania a memóriakártya behelyezésekor - ha mást nem a vállalat legalább annyit megtehetett volna, hogy hordozható tárhelyet alapértelmezettként hagyja, belső opciót pedig valahol a beállítások menüben rejti el, hogy azt tényleg csak a tudatosan a megoldást kereső felhasználók kapcsolják be.

A Samsung lépése tehát érezhetően elvesz a microSD foglalat feltámasztásának öröméből, ugyanakkor a telefonok megjelenését követően valószínűleg nem kell majd sokáig várni, hogy egy lelkes fejlesztő módot találjon az Adoptable Storage funkció aktiválására. Az LG egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást az ügyben, esetében pedig a helyzet még furább, hiszen az előző csúcsmodell, a G4 a Marshmallow frissítés óta maga is támogatja a memóriakártya beolvasztását a belső tárhelybe.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.