Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 23. 09:30

Jönnek az olcsó VR-kamerák?

A Samsung és az LG is bemutatta 360 fokban figyelő VR-kameráit a barcelonai Mobile World Congress kiállításon. Az LG saját VR szemüveggel is előállt, amely az eddigi paletta legkompaktabb modellje.

A Samsung és a HTC mellett egy másik nagy androidos mobilgyártó, az LG is szeretne egy szeletet a virtuális valóság tortájából. Kompakt, az eddig látott megoldásoknál jelentősen diszkrétebb házba gyömöszölt 360 VR eszköze átmenetet képez a Samsungtól ismert, kijelzőként telefont használó GearVR és a PC-khez szánt, önálló panelekkel felszerelt modellek között. Bár a kiegészítő USB-C-n keresztül a telefonhoz csatlakozik, saját kijelzőt, pontosabban kijelzőket használ.

A 360 VR-ban a viselő mindkét szemére jut egy-egy 1,88 hüvelykes, 960x720 pixel felbontású kijelző. Ez az érték nem tűnik nagynak, de ilyen apró képátlóval párosítva kiemelkedően magas, 638 PPI-s pixelsűrűséget jelent – magasabbat, mint a Samsung Galaxy csúcsmodellek esetében. Ugyan az LG 360 VR nem titkoltan konzumer fókuszú termék, ez a jellemzője a kompakt kialakítással ötvözve kifejezetten vonzóvá teheti a VR-piacon, persze megfelelő árazás mellett. A készülék egyelőre csak az LG G5-tel használható, de nem kizárt, hogy a jövőben bővül a támogatott készülékek listája.

Az LG és a Samsung is VR-szemet kapott

A vállalat az otthoni tartalomfogyasztás mellett a tartalomkészítésre is lecsapna, LG 360 CAM kamerájával. A nagyjából cigarettásdoboz méretű eszköz mindkét oldalán van egy 180 fokos látószögű, 13 megapixeles kamera, amelyek együtt 360 fokban képesek rögzíteni a körülöttük zajló eseményeket microSD kártyára. A videók aztán megnézhetőek a cég VR-szemüvegén keresztül, de akár YouTube 360 videóként is feltölthetők, a gömbpanoráma fotók pedig a Google Street View-hoz is hozzáadhatóak. A gyártó egyelőre egyik eszköz tervezett árát sem árulta el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

VR-es ambíciókért persze a Samsungnak sem kell a szomszédba menni: a vállalat ismert headsetje mellé az MWC-n ugyancsak leleplezett egy 360 fokos videó rögzítésére képes kamerát. Az első ránézésre egy kétoldalas webkamerára hasonlító Gear 360 ugyancsak 180 fokos látószögű kamerákat visel mindkét oldalán, amelyekkel 30 megapixeles gömbfotókat készít, vagy 3840x1920 pixel felbontású videót rögzít - a konkurenciához hasonlóan microSD kártyára. A kamera korlátozottan ugyan, de az elemeknek is ellenáll, por- és fröccsenésálló, de komolyabb kültéri igénybevételnek nem érdemes kitenni.

Az elkészített felvételeket a kamera nem rakja össze egymaga, ehhez egy társalkalmazásra is szükség van, amely egyelőre csak a Samsung legújabb csúcstelefonjain, a Galaxy S7 és S7 Edge készülékeken érhető el. A cég a későbbiekben várhatóan kiterjeszti a támogatást, de csak további Samsung készülékekre. Egyelőre a Gear 360 áráról sincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról