Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 4. 12:11

Hírhedt szabadalomtroll fejte meg az Apple-t

Szabadalmak megsértéséért meszelte el a Kelet-Texasi szabadalmi bíróság az Apple-t. A szabadalomtroll felperes elégedett, hisz az ítélet értelmében komolyan zsebbe kell nyúlnia a vesztesnek.

625,5 millió dollár megfizetésére ítélték különféle szabadalmak megsértéséért az Apple-t. A "szabadalombarát" Kelet-Texasi szabadalmi bíróság szerint az Apple a felperes VirnetX összes érintett szabadalmát megsértette, melyek többek között a FaceTime, az iMessage, illetve a VPN on Demand szolgáltatások részeként vannak jelen az iOS rendszerben. Az Apple valószínűleg fellebbez az ítélet ellen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két vállalat szabadalmi csatája még 2012-ben kezdődött, amikor a bíróság 368 millió dollárt ítélt meg a VirnetX-nek. A mostani ügy ennek az újratárgyalása volt, ugyanis a 80 bejegyezett, illetve 100 bejegyzés alatt álló szabadalmából "élősködő" cég 1 százalékos részesedést szeretett volna minden egyes kereskedelmi forgalomba kerülő iPhone és iPad árából. A szabadalmi bíróság végül ezt a kérést elutasította, a korábban megítélt 368 milliós összeget pedig mérsékelte.

Ezzel az Apple-nek már "csak" 334,9 millió dollárt kell fizetni két szabadalom felhasználásáért, melyek megsértésének tényét még a korábbi tárgyaláson állapította meg a bíróság. A VirnetX e mellé újabb vádakkal állt ellő, amik más szabadalmakat érintenek. A jogsértést a szabadalmi bíróság ebben az esetben is helybenhagyta, amiért az Apple-nek további 290,7 millió dollárt kell fizetnie, a végösszeg ezzel pedig már 625,5 millió dollárra rúg.

Hamisíthatatlan szabadalomtroll

A VirnetX a szabadalomtrollok tankönyvbe illő mintapéldája. A cégnek mindössze 14 alkalmazottja van, akik egy havi 5000 dollárért bérelt irodában tevékenykednek egy nevadai kisvárosban. A birtokolt szabadalmak nagy része különféle internetbiztonsági, illetve hálózati kommunikációs (például DNS-re vonatkozó) technológiát ír le.

A cég az Apple-ön túl már olyan vállalatok ellen is harcba szállt mint a Cisco vagy a Microsoft, miközben a NEC, a Siemens, vagy éppen Avaya inkább a békés(ebb) megegyezést választotta és fizetett. Mindezek közül a Microsoft esete hasonlít leginkább az Apple-éhez, akik a jogi csatározás végeredménye gyanánt 200 millió dollárt fizettek VirnetX-nek, amit 2014 decemberében további 23 millióval toldottak meg egy a Skype-ot érintő szabadalmi ügyben.

Ami befolyik az rögtön kifolyik?

Különféle szabadalmi perekben természetesen az Apple-t sem kell félteni, gondoljunk csak a 2011 óta tartó, már-már szappanoperába illő Apple-Samsung ügyre. Ennek legutóbbi fejezeteként a dél-koreai vállalat 548 millió dollárt utalt át a konkurensének, mely összeg a VirnetX ügy okán jelen állás szerint nem sokáig kamatozhat majd az Apple bankszámláján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról