:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 6. 11:21

Az autókat is célba veszi a Snapdragon 820

Konkurenciát állítana a Qualcomm az Nvidiának. A Snapdragon 820A a hírek szerint olcsóbb mint a vetélytárs hasonló kategóriás fejlesztése, miközben integrált LTE modemet is tartalmaz.

Az Nvidia mellett a Qualcomm is bejelentett egy új, az autóipart megcélzó terméket az idei CES-en. A Snapdragon 820A jelzésű SoC az ultramobil eszközökhöz készült Snapdragon 820-ra épül, a szilíciumlapka felépítését tekintve a két megoldás egyezik. A különbséget a megcélzott felhasználási terület jelenti: míg az Nvidia jelentős számítási kapacitást kínál, az önvezető (vagy legalábbis a környezetet folyamatosan figyelő) autók igényeihez illeszkedve, a Qualcomm elsősorban a fedélzeti "infotainment", vagyis szórakoztató és információs panelekhez kínál platformot, a környezetészlelés másodlagos.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek megfelelően a rendszerhez könnyen kapcsolhatóak a különféle szenzorok (pl. közelségérzékelő). A beáramló információkat a Zeroth platform fogja össze, melynek közreműködésével a partnerek saját deep learningre alapozó megoldásokat fejleszthetnek. Ezt a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszer (ADAS) mellett a jármű infotainment rendszere is hasznosíthatja. A Zeroth képes felismerni közlekedési lámpák jelzéseit, illetve a sebességkorlátokra vonatkozó figyelmeztetéseket. Emellett egy kamera segítéségével a sofőr arcát is folyamatosan nyomon követheti a rendszer, elalvás veszélye esetében pedig riasztást adhat ki.

02:39
 

Qualcomm partners with Audi and shows off powerful new automotive chipset

Még több videó

A Qualcomm az Audival összefogva mutatta be a rendszer lehetőséget, ugyanakkor a demó még a két évvel ezelőtt bejelentett Snapdragon 602A-n futott. Autógyártók viszonylag lassú fejlesztési ütemét jól mutatja, hogy a korosodó chippel csak jövőre, 2017-ben fut be a német cég első kereskedelmi forgalomba kerülő modellje. A Qualcomm ezt figyelembe véve úgy alakította ki a Snapdragon 820A-t, hogy a rendszerchipet tartalmazó modul később gyorsabbra cserélhető, így védve a gyors műszaki avulás ellen.

Érdekesség, hogy az Audi az Nvidiával is partnerséget kötött, ugyanakkor a hírek szerint a Qualcomm olcsóbban kínálja megoldásait, amivel még okozhat problémákat konkurensének. Míg az Nvidia GPU terén van előnyben, addig Snapdragon processzorok az integrált LTE modemet tudják felmutatni ütőkártyaként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.