Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 20. 13:18

Hiánypótló lehet a Radeon R9 380X

A lejtmenet megállítása után szeretné visszaszerezni elvesztett piaci részesedését az AMD. Legújabb kártyájuk ehhez nyújthat mankót, mely bár sok újdonságot nem hozott, de ettől még piacképes lehet.

Az AMD 300-as videokártya szériája nem túl sok izgalommal kecsegtet. Ennek oka, hogy a sorozat az elmúlt 2-3 évben megjelent GPU-kat hasznosítja újra kissé módosított paraméterekkel. Ezzel szemben az Nvidia a Maxwell-alapú grafikus processzoraival igazi újdonságot tudott nyújtani, amivel a konkurens piaci részesedését 20% körülire nyomta le. A lejtmenetet a Fury kártyák megjelenése ugyan megállította, de az AMD nyilvánvalóan szeretné visszaszerezni az elmúlt, nagyjából másfél évben elvesztett piacot.

forrás: Jon Peddie Research

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Legújabb, Radeon R9 380X nevű termékük épp erre hivatott. A 229 dolláros ajánlott fogyasztói árú termék a 200-250 dolláros területre céloz, ami eddig szürke foltnak számított a két cég összesített termékpalettáját tekintve.

Már az elnevezésből sejthető, hogy az R9 380X szoros rokonságban van a nyáron piacra került R9 380-nal. Mindkét megoldás az R9 285-tel debütált, GCN architektúra harmadik iterációjára épülő Tonga GPU átnevezett verzióját alkalmazza. Az így megszületett Antigua kódnevű grafikus processzor 2048 darab shader számolóegységet tartalmaz, az R9 380 és R9 285-höz képest ebben az esetben nem tiltott le részegységeket az AMD. A memóriabusz szélessége nem változott, azaz maradt 256 bites. Ehhez a referencia szerint 4 GB-nyi 5,7 GHz-es GDDR5 típusú RAM kapcsolódik.

A GPU maximális órajele 970 MHz lehet, mely a 190 wattos, alapértelmezett TDP kereten belül érhető el. A referencia egy darab 6 tűs PCI Express tápcsatlakozót ír elő, ugyanakkor az egyes gyártók eltérő kialakítású modelljei miatt ez változhat. Ugyanez igaz a hátlapi csatlakozókra, melyek sora az AMD leírása szerint egy DVI-I és egy DVI-D porban, illetve egy HDMI 1.4a és egy DisplayPort 1.2-ben merül ki.

A Radeon R9 380X az AMD összes újabb technológiáját felvonultatja, ugyanis a videoanyagok dekódolásáért és enkódolásáért felelős UVD 6 és VCE 3.1 mellett a TrueAudio és a FreeSync is jelen van. A különféle API-k listája is terjedelmes, hisz a termék a DirectX 12-n és az OpenGL 4.5-ön túl a Vulkan, és ezzel együtt a Mantle-t is támogatja.

A The Tech Report tesztje szerint az AMD új megoldása valamivel gyorsabb a GeForce GTX 960-nál, illetve emellett ár/teljesítmény mutatója is jobb. Ennek fényében az új terméke sikere mostantól már leginkább csak az Nvidia válaszán múlhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról