Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 17. 16:35

Az ujjak dőlésszögét is érzékelhetik jövőre a mobileszközök

Érzékeli a kijelzőre tett ujj dőlésszögét és annak változtatásával lehetővé tesz az alkalmazások vezérlését a Qeexo FingerAngle technológiája. A tisztán szoftveres megoldás különösen az apró kijelzővel szerelt eszközökön, például az okosórákon lehet hasznos.

Még az Apple-től megismert 3D Touch-hoz hasonló nyomásérzékeny technológiák is alig indultak terjedésnek, máris új versenyző tűnt fel a szokatlan érintőkijelzős megoldások piacán. A FingerAngle névre hallgató technológia nem a panelre nehezedő nyomást, helyette a rajta nyugtatott ujj dőlésszögét érzékeli és annak változtatásával teszi lehetővé egyes eszközök vezérlését.

A kezdeményezés a Carnegie Mellon Egyetemhez köthető Qeexo terméke, amely több területen is lát jövőt az elképzelésben. Az egyik ilyen a viselhető eszközök piaca: a jellemzően kis kijelzővel rendelkező okosórákon a különböző gesztusok az esetek zömében akarva-akaratlanul is kitakarják a kijelző nagy részét - a kétujjas mutatványok pedig akár az egészét is. A FingerAngle-lel lehetőség nyílik egy ujjat a panelen tartva, majd egy helyben elforgatva vagy megdöntve navigálni, például a térképappban forgatással közelíteni vagy távolítani. A megoldás természetesen okostelefonokon és táblagépeken is bevethető lehet, árnyaltabb irányítási lehetőségeket adhat például a játékoknál, de más appok is profitálhatnak az újfajta interakciókból.

01:18
 

Qeexo's FingerAngle

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Qeexo technológiájának a fentieken túl van még egy komoly előnye: nem igényel plusz hardvert, teljes mértékben szoftveres fejlesztésről van szó. Ez nem csak azt jelenti, hogy a készülékgyártók jelentősen kisebb költség mellett alkalmazhatják az elképzelést újonnan megjelenő termékeikben, hanem azt is, hogy egy frissítéssel akár korábbi eszközeikre is eljuttathatják azt.

Bár a fentebb említett viselhető eszközök, különösen az okosórák esetében az ideális, ha a kezelés a lehető legnagyobb mértékben függetlenedik az apró kijelzőtől, ahogy azt a Samsung elforgatható peremmel szerelt Gear S2-jénél vagy az Apple Watch koronájánál is láthatjuk, ha már muszáj a panelhez nyúlni, jobb ha azon az ujjat minél kevesebbet kell mozgatni.

Nem ez az első érdekes megoldás, amellyel a Qeexo előrukkolt, a cég gondozásában jelent meg többek között az EarSense is. Utóbbi a telefonálás során a felhasználó kijelzőhöz érintett fülét és arcát érzékeli, így közelségszenzor nélkül képes megállapítani, mikor kapcsolható le a panel. Ez a funkció egy ideje már elérhető, miután azonban a közelségérzékelő számos olyan helyzetben is hasznos, amikor a kijelző nem ér a felhasználó bőréhez, valószínűleg ennek köszönhető, hogy nem tűnt fel eddig a telefonokban.

A FingerAngle beépítése ugyanakkor nem tesz redundánssá más funkciókat, így nem lenne meglepő, ha az jövőre megjelenne néhány újonnan érkező okostelefonban vagy okosórában. Miután a gyártók nagy része az alapvető frissítéseket is csak fogcsikorgatva hajlandó kiadni, valószínűtlen, hogy sok régebbi eszközre eljutna a megoldás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról