Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 10. 18:54

Végre: itt az offline Google Maps

Tíz évnyi várakozás után végre bejelentette a Google, hogy a Maps mobilalkalmazásokban (újra) megjelent az offline tárolás lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a mobilnetes kapcsolat elvesztésével nem jár már automatikusan a keresés és navigálás elvesztése, az előre tárolt térképeket ugyanúgy használhatjuk tovább offline módban is. Lássuk, pontosan mit is jelentett be most a Google!

A cég még a Google I/O fejlesztői konferencián jelentette be, hogy hamarosan hivatalosan elérhetővé válik a Maps szolgáltatás használata internetkapcsolat nélkül is. Ugyan erre korábban is tett próbálkozást a Google, az implementált részmegoldásokat többször is eltávolította a cég a mobilos alkalmazásból, vagy legalábbis nehezen elérhetővé tette azt.

A most bejelentett offline funkció azonban végre teljes támogatást élvez, és a lehetőségekhez mérten teljes funkcionalitást is biztosít. Ez azt jelenti, hogy a letöltött térkép-részleteket nem csak megnézni lehet, hanem kérhetünk navigációt, kereshetünk a lementett adatbázisban, sőt, az egyes helyek információs kártyáit is elérhetjük (nyitvatartási idő, értékelések, telefonszámok).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A térképek letöltésére több formában is lehetőség van. Az egyes helyek adatlapján is van elvégezhető a mentés, de a menüből is elérhető ugyanez az "offline areas" menüponton keresztül, ilyenkor kiválaszthatjuk a mentésre szánt területet. A letöltést követően a Maps okosan igyekszik kezelni az offline-online mód közötti átmenetet - míg stabil internetkapcsolat áll rendelkezésre, addig a friss adatokkal dolgozik az alkalmazás, amikor azonban gyenge a jel vagy (például roaming miatt) elveszítjük az adatkapcsolatot, automatikusan offline módra vált. Ugyanez fordítva is működik, a kapcsolat helyreállását követően újra online módba kapcsol az alkalmazás. Ez úgy tűnik azt jelenti, hogy ez a megoldás nem lesz majd jó arra, hogy a szűkös adatcsomaggal spóroljunk, ha net van, nem aktiválódik az offline mód.

Az offline mód hiánya egészen abszurd volt egy olyan alkalmazás esetén, amelyet kimondottan tájékozódásra használunk - tehát pont idegen területen jön segítségül. Az Egyesült Államokat leszámítva pedig az idegen terület szinte automatikusan a mobilnet elvesztését is jelenti - a fejlődő országokban azért, mert a mobilos lefedettség nem tökéletes, Európában pedig azért, mert egy órányi autózással már könnyedén egy szomszédos országban találjuk magunkat, messze a honi hálózattól.

A fejlesztést első körben a Google Maps androidos kiadása kapja meg, a cég fokozatos bevezetést ígér, így napok, vagy akár hetek is eltelhetnek, amíg a frissítés megérkezik a telefonokra. Földrajzi korlátozás azonban nincs, tehát egyes országok nem kapnak most kivételezett státuszt. A következő körben az iOS-es eszközökön is implementálni fogja a funkciót a Google, a jövőben pedig további funkciókkal egészül majd ki az offline mód.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról