Szerző: Voith Hunor

2015. július 31. 11:55

Windows 10: az első nap eredménye 14 millió

Ami az Insider-tábor korábbi ötmilliójával együtt értendő. Ez volt a disztribúciós rendszer globális, éles, de fennakadásoktól messze nem mentes stressztesztjének első napja, és a telepítés körül sem volt minden egyértelmű.

A Microsoft egy blogbejegyzésben közölte, hogy a megjelenést követő első nap végére világszerte mintegy 14 millió eszközön futott Windows 10. Ez az jelenti, hogy az eddigi tesztelőkön kívül körülbelül 9 millióan próbálták ki az új operációs rendszert a megjelenés napján. Ez a szám kifejezetten alacsony ahhoz képest, hogy a vállalat mekkora kampánnyal támogatta meg a Windows 10 ingyenes frissítési lehetőségét. Az alacsony számot valószínűleg nem is az érdeklődés hiánya, hanem a szándékosan visszafogott, hullámokra bontott ütemezés okozta, a cég egyszerűen ennyi frissítést engedélyezett első körben.

A nagyon hosszú felkészülési időszak ellenére azért voltak kisebb-nagyobb fennakadások már az első nap során is. A technikai problémák Észak-Amerika "felébredésekor" kezdődtek, a letöltés számos felhasználónál látványosan lelassult, délután pedig több órára szinte teljesen feladták a harcot az aktivációért felelős szerverek, ami legális Windows 7 vagy 8.1 birtokában is aktiválatlan Windows 10-eket eredményezett. Valószínűleg az nem segített, hogy a Microsoft kiadott egy olyan alkalmazást, melynek segítségével a haladó felhasználók meg tudják kerülni a cég által meghatározott ütemtervet.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A technikai probléma elhárításával később az aktiváció megtörtént, de a szakfórumok alapján a telepítés körül akadt jónéhány tisztázatlan kérdés, melyekben az elakadt felhasználók saját tapasztalataikkal és innen-onnan szerzett információkkal próbálták egymást segíteni. Gyorsan aktívvá vált például a Windows 10-es Reddit, de égnek a fórumok és hatalmas forgalmat generálnak a különböző egyedi hibákkal foglalkozó cikkek is. Súlyos probléma, hogy a Microsoft a szaklapok megkereséseire sem tud érdemi hivatalos válaszokat adni a frissítés kapcsán felmerülő kérdésekre, a cég belső kommunikációja jelenleg nem áll a helyzet magaslatán.

Akadt még egy bosszantó hiba: a frissítési folyamat akár órákra megállt (de nem fagyott le), és olyan is előfordult, hogy a frissítést belakott rendszeren sehogy nem lehetett sikerrel végrehajtani, viszont ugyanazon a gépen egy tisztán feltelepített Windows 7-re már felment a Windows 10.

Tisztán csak mértékkel!

Az egyik legfontosabb ezek közül a tiszta telepítés menete  – úgy, hogy a felhasználó szeretne élni az ingyenes frissítés jogával, de első lépésben valamilyen oknál fogva nem meglévő Windows 7 vagy 8.1-ét frissítené, hanem fogna egy pendrive-ot vagy DVD-t, és a bevett hagyományoknak megfelelően egy "szűz" rendszert telepítene. Röviden: erre jelenleg csak újan megvásárolt Windows 10 birtokában van lehetőség, az aktivációs rendszer sajátos működése miatt.

Ahogy szerdai cikkünkben írtuk, a teljesen tiszta telepítést egyelőre csak akkor lehet megtenni, ha egyszer egy meglévő Windows 7 vagy 8.1 rendszert frissítettünk Windows 10-re, mert a legújabb operációs rendszer "termékkulcsát", azaz a géphez kapcsolódó, az első telepítés során generált hardveres azonosítót ugyanis kizárólag ezzel a folyamattal regisztráljatuk be a Microsoft szerverein. Ezt követően a tiszta telepítést a régi, hagyományos termékkulcs beírása nélkül lehet megtenni, azt teljesen kiváltja az első telepítéskor generált hardveres azonosító.

Ha az első frissítést nem tesszük meg, akkor ez az egyedi, egyébként az alaplap adatai alapján generált azonosító ("hardwareID") nem születik meg. Ugyan ISO-ból végrehajthatjuk a tiszta telepítést, és a folyamat közben a termékkulcs megadását átugorhatjuk, később az azonosító nélkül nem tudjuk aktiválni a Windows 10-et – akkor sem, ha egyébként teljesen legális Windows 7 vagy 8 termékkulcs birtokában vagyunk.

Az ingyenes frissítési lehetőség keretében beszerzett Windows 10-ek kiadásonként (Home, Pro stb.), de nem egyedi példányonként változó termékkulcsot kaptak – ezeket a Microsoft a legutolsó Insider buildből (10240) emelte át. Ezek megadásával azonban tiszta telepítést nem lehet végrehajtani, a termékkód bekérésekor azt a telepítő érvénytelennek minősíti. Az egyedi termékkód ez esetben kizárólag az első Windows 10-re való frissítéskor generált, az aktivációs szervereken tárolt azonosító.

Persze ez felveti annak a kérdését, hogy mi történik, ha a felhasználó az egyedi azonosító alapjául szolgáló számítógépben alaplapot ugyan cserél, de más főegységet nem. Mivel az aktiváció nem termékkóddal történik, a szerveren tárolt információ alapján a változás rögtön érzékelhető lesz – innen pedig indulhat a birkózás a Microsoft terméktámogatásával.

Ebből adódik, hogy a hordozható (nem OEM, nem géphez kötött) Windows 7 vagy 8 licenceket a Microsoft hogyan kezeli. Tény, hogy ezekből nincs túl sok, magánemberek és cégek egyaránt ritkán hajlandóak megfizetni ennek borsos felárát, de ezzel kapcsolatban még mindig nem kaptunk friss hivatalos információt. A cég korábban azt mondta, hogy a Windows 10-re történő ingyenes frissítés során a licenchordozhatóság örökölhető lesz, azt viszont nem tudjuk, milyen formában.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.