Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 8. 15:09

Dél-koreai robot vitte az aranyérmet a DARPA versenyén

A dél-koreai Team KAIST és a Nevadai Egyetem humanoid robotja, a DRC-HUBO nyerte meg a DARPA Robotics Challenge Finals versenyét. A fejlesztők az aranyérem mellé kétmillió dollárt kaptak.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege, azaz a DARPA szervezésében megrendezett Robotics Challenge első selejtezői 2012-ben kezdődtek, azok idei döntő pedig egyben a versenysorozat végét is jelenti. A megmérettetés elsődleges célja olyan robotok kifejlesztése volt, amelyek képesek "komplex feladatok végrehajtására, károsodott, veszélyes, emberi tervezésű környezetekben" - magyarán a katasztrófaelhárítás során vizsgálták azok képességeit, és hasznos tapasztalatokat szereztek az eredményekből. A Los Angelesben tartott utolsó versenyen a technológia élvonalát képező gépek a világ minden tájáról képviseltették magukat, hátuk mögött sok esetben olyan támogatókkal mint az Amazon, a NASA, sőt az Európai Unió.

A versenynek persze megmosolyogtató pillanatai is akadtak, számos robot távozott kisebb nagyobb horzsolásokkal a pályáról. A változatos külsejű versenyzőknek a két napos tornán összesen nyolc feladatot kellett teljesíteniük: kinyitni egy ajtót, eltakarítani egy kupac törmeléket vagy átjutni azon, áttörni egy falat, lépcsőt mászni, elzárni egy jókora szelepet, elvezetni egy autót, illetve sikeresen kiszállni az autóból, majd "gyalogosan" a kijelölt helyre jutni. Mindkét napot egy-egy meglepetésfeladat zárta: a robotoknak az első nap egy gombot kellett megnyomni, második nap pedig egy méretes fekete dugót kellett az aljzathoz csatlakoztatni.

A Team KAIST aranyérmese

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A dobogós csapatok mindegyike sikeresen végigcsinálta a feladatokat: a harmadik helyen a Tartan Rescue (Carnegie Mellon University) csapata végzett, az Amazon, illetve a Foxconn támogatásával készült, Chimp névre keresztelt piros robotjával. A mind a négy végtagján lánctalpakat hordozó robot készítői a bronzéremmel 500 ezer dollárt vihettek haza.

A dobogó második fokára a floridai IHMC léphetett, aki a jól ismert, a Boston Dynamics által fejlesztett humanoid Atlas robottal szállt versenybe - ők kereken egymillió dolláros jutalmat kaptak. Az aranyérem az ugyancsak emberszerű, letérdelve viszont kerekeken gördülő DRC-HUBO nyakába került, amely a Nevadai Egyetem, illetve a dél-koreai Team KAIST fejlesztőit közösen képviselte. A győztes csapat nem kevesebb mint 2 millió dollárral lettek gazdagabb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról