:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 8. 10:00

Életeket ment a NASA mikrohullámú radarja

Akár kilenc méter törmelék vagy hat méter tömör beton mögött is megtalálja a túlélőket a NASA mikrohullámú radarja. A prototípus FINDER egységek az idén áprilisi nepáli földrengés után négy ember életét mentették meg.

Bár a NASA technológiai újításai kapcsán manapság főleg a a Marson árválkodó roverek juthatnak eszünkbe, nem kell ennyire messzire menni a szervezet értékes fejlesztéseiért. Az április 25-i nepáli földrengés négy túlélője is a NASA technológiájának lehet hálás amiért megmenekült: a mintegy három méter törmelék alá temetett férfiakat a NASA FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response) radarjaival találták meg.

A mentőeszköz kifejlesztését a NASA Jet Propulsion Lab (JPL) és az Egyesült Államok belbiztonsági hivatalának tudományos és technológiai igazgatóságának együttműködésével kezdték meg, 2013-ban. A mikrohullámú radartechnológiát kifejezetten a földrengések és hasonló természeti csapások utáni használatra tervezték, a leomlott törmelék alatt rekedt áldozatok kereséséhez - a nepáli katasztrófa utáni mentésben két FINDER prototípust is bevetettek. Az eszközök képességei határozottan figyelemre méltók, azok a korábbi tesztek alapján képesek 9 méter törmeléken vagy 6 méter tömör betonon keresztül is érzékelni a túlélők életjeleit, nyílt terepen pedig 30 méteres a hatósugaruk. A FINDER egységek az áldozatok pozícióját másfél méteres pontossággal képesek belőni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A túlélők felfedezését hasonló körülmények között nagyban megnehezíti, hogy a vegyes összetételű törmelék gyakran tartalmaz megcsavarodott acélelemeket, fémhulladékot, amelyről a radarjelek visszaverődnek, így nehezen kapható pontos kép az összeomlott épületek alatti helyzetről. A NASA technológiája a mikrohullámú radart egyedi adatfeldolgozó rendszerrel párosítja, amely a törmelék által generált háttérzajból képes kiszűrni a gyenge jeleket is, mint például az emberi légzés vagy szívverés - a megoldás olyan pontos, hogy a mintákat képes más élőlényektől is megkülönböztetni.

A készülék másik előnyös tulajdonsága, a könnyű hordozhatóság: nem egy járműre szerelt méretes radarról van szó, a bevetett, még nem végleges eszközök nagyjából kézipoggyász méretűek, és tömegük is kevesebb mint 10 kilogramm. Noha a mentések során egyelőre a készülékek prototípusait használták, a NASA JPL már bejelentette, hamarosan érkeznek a radarok kereskedelmi változatai is, amelyekhez a mentőcsapatok világszerte hozzájuthatnak majd. Ezek kialakítása még kompaktabb lesz a most használt előzetes verziókénál, az USA belbiztonsági hivatala a technológia kapcsán két éve kiadott értekezésében egy 3x3x1 hüvelykes központi érzékelőegységről beszél, amelyhez USB-n csatlakozik az antenna, a radar elektronikája és a feldolgozóegység.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.