:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 17. 11:00

Nemet mondott a gyors CPU-magokra a Huawei

A Huawei is beállt a tavaszi okostelefon-leleplezések sorába, a kínai gyártó mindjárt két készüléket is bemutatott. Az új csúcsmodell, azaz a P8 mellett egy gigantikus, 6,8 hüvelykes kijelzővel felszerelt verzió, a P8 Max, is kapható lesz.

Bemutatta legújabb csúcstelefonjait a Huawei. A cég P8 és P8 Max készülékeit ugyan csúcsmodellként pozicionálja kommunikációban, a hardveres alapok azonban egyértelműen a középkategóriában helyezik el a modelleket. Ettől eltekintve a prémium felépítésről nem mondott le a Huawei, az várhatóan továbbra is kifogástalan anyaghasználatot és precíziós megmunkálást kapott.

A vállalat a P8-at 5,2 hüvelykes IPS kijelzővel szerelte fel, amelynek felbontása Full HD, pixelsűrűsége pedig 424 PPI - eddig rendben is van. Az eszköz processzora a cég saját tervezőasztaláról származik, az egész pontosan egy ARMv8 utasításkészletet használó HiSilicon Kirin 930 lapka, négy darab 2 gigahertzen ketyegő és szintén négy 1,5 gigahertzre állított Cortex-A53 maggal. Vagyis a gyártó teljesen lehagyja a ma már általánosnak számító Cortex-A57-es magokat, és beéri nyolc, jóval alacsonyabb sebességű feldolgozóegységgel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A telefonba 3 gigabájt RAM és tetszés szerint 16 vagy 64 gigabájt, microSD kártyával bővíthető belső tárhely jutott, a hátlapi kamera 13 megapixeles, optikai képstabilizációval, az előlapi pedig 8 megapixel felbontású. A 2680 mAh-s akku első pillantásra nem tűnik túl nagynak, főleg egy 5,2 hüvelykes kijelzőhöz, ugyanakkor az alacsony fogyasztású Cortex-A53 processzormagokkal nem kizárt, hogy ekkora kapacitásból is vállalható üzemidő hozható ki. A Huawei P8 fedélzetén Android 5.0.2 Lollipop rendszert találunk, az ARMv8 utasításkészletnek köszönhetően 64 biten - illetve természetesen a gyártó saját EMUI 3.1 felületével felszerelve. Akárcsak a gyártó több más modellje, ez az eszköz is határozottan karcsúra sikerült, mindössze 6,4 milliméter vékony, továbbá két SIM befogadására is képes.

Telefon ez még egyáltalán?

A vállalat másik frissen bemutatott modellje, a P8 Max már olyannyira feszegeti a gyártók által kedvelt phablet kategória határait, hogy egyszerűbb lenne a táblagépek közé sorolni: a Huawei egy irdatlan, 6,8 hüvelykes IPS panellel szerelte fel az eszközt. A hardver nem sokban különbözik a fentebb látottaktól, igaz, itt már egy HiSilicon 935 chip található, amelynek magasabb órajelű magkvartettjét a gyártó 2 helyett 2,2 gigahertzre állította. A RAM továbbra is 3 gigabájt, a belső tárhely pedig 64, ez szintén bővíthető microSD kártyával. A jókora kijelző felbontása itt is Full HD, noha ekkora méretnél ez már csak 326 PPI-s pixelsűrűségre elég.

Fotó: Android Central

A hátlapi kamera megegyezik a sima P8-éval, az előlapra azonban itt már csak egy 5 megapixeles szenzor jutott - az üzemidő viszont itt ígéretesnek tűnik, az óriási készülékhez egy szintén méretes 4360 mAh kapacitású akku tartozik. A P8 Max szintén Android 5.0.2-t futtat. Az egészen biztos, hogy a P8 Max már egyáltalán nem "zsebkompatibilis", az a legtöbbeknél valószínűleg a táskában landol majd, a laptop és a tablet mellett - vagy inkább helyett. Mind a hagyományos P8 modell, mind pedig nagyobb testvére kétféle verzióban, hagyományos és prémium kiadásban is elérhető lesz - noha egyelőre nem világos mi a különbség a két változat között. A P8 standard modellje 499, a prémium pedig 599 euróért lesz megvásárolható, a P8 max ára pedig 549 és 649 euró lesz.

Jól látszik, hogy ahogy teljesítményben, a Huawei árban is igyekszik valamelyeset alálicitálni a rivális gyártóknak - a stratégia működőképesnek tűnik, a vállalat ugyanis a Reuters információi szerint tavaly mintegy harmadával növelve okostelefon eladásait, és 75 millió készüléket értékesített.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.