:

Szerző: Voith Hunor

2015. március 25. 10:45

Az Apple felvásárolta a FoundationDB-t

Felvásárlással szerzett komoly adatbázis-szakértelmet és technológiát az Apple. A FoundationDB a rendkívül magas tranzakciószámot is hatékonyan kezelő, ACID megfelelőségű noSQL adatbázistechnológiájáról ismert, de szoftvere többé - legalábbis az eddigi formában biztosan - nem lesz elérhető.

Megvette az Apple a rendkívül magas tranzakciószámot is hatékonyan kezelő, ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability) megfelelőségű NoSQL adatbázistechnológiájáról ismert FoundationDB-t - értesült belsős forrásokból a TechCrunch. Hivatalos bejelentés még egyik cég részéről sem érkezett. Az Apple szokás szerint nem kommentálja kisebb akvizícióit, bár egy szóvivő megerősítette a hírt, a FoundationDB pedig egyelőre csak egy rövidke üzenetet tett közzé közösségi oldalán. Ebben az áll, hogy hálásak az elmúlt fél évtizedben kapott támogatásért, de úgy döntöttek, "küldetésüket" magasabb szintre emelik, ezért többé nem teszik lehetővé adatbázisszoftverük, a FoundationDB letöltését.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vételárról nincs információ, ahogy arról sem, hogy a FoundationDB mintegy 40 fős stábjából hányan folytatják munkájat az Apple-nél. A 2009-ben alapított cég két befektetési körben összesen 22,7 millió dollár kockázati tőkét vont be, de lehetséges piaci értékéről nincsenek becslések. Csak érdekességképp: a vállalat Tim Cook elmondása szerint 23 felvásárlást hajtott végre az elmúlt 15 hónapban.

Kell a szakértelem

A lépéssel az Apple egyértelműen a már meglévő online szolgáltatásai mögött álló kiszolgálói hátterén, valamint a várhatóan sikeres Apple Watch tízmillióiból beérkező adatok megfelelő sebességű feldolgozásán kíván erősíteni. A vállalat kompetenciái ezen a területen a nagy versenytársakhoz képest nem mindig állnak stabil lábakon, az egészségügyi mérési funkciókat és az azok feldolgozására, elemzésére épülő ökoszisztémát középpontba állító Watch hosszú távú sikere pedig nagymértékben a megfelelő szerveroldali megoldásokon fog múlni.

A FoundationDB igazán a tavaly év végén kiadott hármas verzióval robbantott nagyot. A cég egy blogbejegyzésben ismertette az Aerospike-hoz és a Cassandrához hasonlított saját eredményeit, melyek meglehetősen meggyőzőek voltak. Az adatbázisszoftver 3.0-s kiadása a fejlesztők szerint teljesen újraírt motort kapott, melynek használatával többszörös gyorsulást is el tudtak érni a korábban használt motorhoz képest.

Saját tesztjüket AWS EC2-n végezték, 32 c3.8xlarge példányon, ami összesen 512 fizikai és 1024 Amazon vCPU-t jelent. A tesztadatbázis egymilliárd kulcs-érték párt tartalmazott, a 320 ezer egyidejű munkamenettel szimulált ötperces terhelés teljesen véletlenszerű volt. Az eredmény másodpercenként átlag 14,4 millió véletlenszerű írási művelet volt, ami nagyságrendekkel felülmúlt minden, nagyjából egymillió körül teljesítő konkurens megoldást.

A FoundationDB "forintosította" is ezt a teljesítményt. Számításaik szerint szoftverük üzemeltetése a fenti AWS konfigurációval óránként mintegy 150 dollárba kerül, és ez idő alatt ez a rendszer képes lehet akár 54 milliárd írási műveletre is - ami 3,6 millió bejegyzést jelent, centenként.

Arról, hogy a FoundationDB-t használók a jövőben milyen támogatásra számíthatnak (vagy egyáltalán lesz-e ilyen bármilyen formában) a cég későbbre ígért tájékoztatást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.