Szerző: Koi Tamás

2015. március 9. 11:50

Külföldön is gyorsabb lesz a mobilnet

Idén nem csak a magyarországi települések túlnyomó részén, hanem a külföldi partnerhálózatok némelyikén is elérhetik majd a gyorsabb, 4G-s hálózatot a Telekom ügyfelei.

Mától a magyarországi 4G-s hálózat mellett Németországban, a Telekom Deutschland új generációs mobilnet-szolgáltatását is igénybe vehetik a Magyar Telekom külföldre látogató ügyfelei. Ezzel a Telenor után a Telekom is elindította 4G-s roaming-szolgáltatását, mely éppúgy, mint minden roaming partneri megállapodás, a kölcsönösségen alapul, vagyis a hazánkba látogató német előfizetők is használhatják majd a Telekom nagy sávszélességű mobilnet-hálózatát - melynek egy részét éppen a Telenorral közösen üzemelteti a szolgáltató.

A külföldi 4G-használat az év során további 30 Telekom-partnerhálózatban válik majd elérhetővé a szolgáltató ígérete szerint, ennek azonban több feltétele is van. Így az ügyfélnek 4G-képes telefonnal, valamint 4G-s adatcsomaggal kell rendelkeznie, azaz lényegében csak azoknak jár külföldön is a gyorsabb mobilnet, akik a honos hálózaton is elérik a szolgáltatást. További feltétel, hogy az előfizetőnek meg kell rendelnie a Telekom valamelyik forgalmi keretes roaming opcióját (Travel&Surf), ezen felül viszont semmi teendője nincs, a 4G-szolgáltatást automatikusan aktiválják számára.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az LTE-alapú hálózati elérés ma még távolról sem triviális megoldás roamingkörnyezetben, hiába elérhető részben az ehhez szükséges műszaki háttér évek óta bizonyos szolgáltatóknál. Az összekapcsolást 4G-s környezetben nagy mértékben megnehezíti a spektrum töredezettsége, a 4G-képes készülékek képességei, illetve azok elterjedtsége - ugyanakkor az utóbbi egy-másfél évben ezek a tényezők egyre kevésbé játszanak szerepet a roamingstratégia kialakításában.

Sokkal problémásabb lehet az operátorok számára egy olyan üzleti modell kialakítása, mely mindkét partnerszolgáltató számára egyformán kedvező feltételekkel kecsegtet - a cégek még akár egy cégcsoporton belül is eltérő árazással és értékesítési stratégiával kínálnak 4G-s szolgáltatást, nem beszélve a már említett műszaki háttérről és szolgáltatásminőségi paraméterekről (QoS).

Éppen ezért a 4G-s roamingra elsősorban cégcsoportokon belül van példa eddig, a Telenor Magyarország például, mely hazánkban elsőként tette lehetővé a külföldi 4G-használatot, jelenleg kizárólag a szolgáltató anyaországában, a norvég Telenor hálózatán biztosítja ezt a lehetőséget.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.