Szerző: Voith Hunor

2015. március 5. 14:55

Letölthető az androidos AIDA64

Megjelent a népszerű, eddig csak windowsos számítógépekre elérhető AIDA androidos változata, ami az okostelefonok és tabletek mellett Android TV-t és Android Weart is támogat. A program első publikus verziója egyelőre csak alapvető rendszerinformációs funkciókat kínál, abszolút minimalista kezelőfelületbe csomagolva.

Egy ideje már benne volt a levegőben, hogy előbb-utóbb jönnie kéne egy androidos AIDA-nak – ha másért nem is, hát a milliárdos potenciális felhasználói tábor miatt. A várakozásnak vége, a szoftver első nyilvános verziója mától letölthető a Google Play Store-ból – a program windowsos változataitól (ha a próbaverziókat nem számítjuk) eltérően teljesen ingyen.

Az AIDA64 bármilyen 2.1-es vagy újabb Androidot vagy Android Weart futtató okostelefonra, tabletre és okosórára, valamint Android TV-s eszközökre telepíthető, és amint Miklós Tamástól, a szoftvert fejlesztő FinalWire vezető fejlesztőjétől megtudtuk, egyelőre egyfajta igényfelmérési céllal került a piacra. Ezt támasztja alá a jelenleg 1.07-es verziószámot viselő alkalmazás tudása is: a funkcionalitás kimerül az alapvető (bár az AIDA-tól megszokott és elvárt részletességű) rendszerinformációk begyűjtésében és megjelenítésében.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Természetesen van processzor és SoC azonosítás és valós idejű órajelmérés, a memória és a grafikus alrendszer adatainak kijelzése, a telepített alkalmazások, rendszerfájlok és kodekek listázása, továbbá számos más adatlekérő opció – de látszik, hogy az appba még csak annyi került bele, amennyit a fejlesztők feltétlenül szükségesnek tartottak az első kiadásba. Nincs teljesítménymérés, diagnosztika, leltár, távoli menedzselés – a FinalWire-nál tervek bőven vannak a potenciális bővítésekről, de amíg nem kapnak elég visszajelzést a piacról, ezek mind maradnak terv szintjén.

Mindezt egy olyan felhasználói felületbe csomagolták, aminél fapadosabbat elképzelni is nehéz lenne (nem nagyon lehet szépíteni, egy sima listanézetről van szó), de tény, hogy legalább első pillantásra is átlátható, gyors és a keresett információ pillanatok alatt lekérhető.

Android, azaz vissza az ingyeneshez

Az androidos AIDA64 meglehetősen gyorsan készült el, Miklós Tamás kérdésünkre elmondta, a termék létrehozását csak ez év elején döntötték el. Az elhatározás nem volt könnyű, az elmúlt években nagyon sok erőfeszítésükbe telt az ingyenesség “bélyegének” levetkőzése, Androidon viszont nem volt opció fizetős változattal előrukkolni, még igen alacsony, egy-két dolláros árszinten sem. Persze egy pénzbe kerülő alkalmazásnak a mostaninál jóval többet kellett volna tudnia, de az általuk begyűjtött piaci információk alapján arra jutottak, hogy az ahhoz szükséges plusz munka anyagilag így biztos nem térült volna meg. Annyi bevételt egy hirdetés alapú, de a felhasználók felé ingyenességet biztosító üzleti modellel is el lehet érni, amennyit esetleg egy minden bizonnyal kevesek által megvásárolt fizetős változattal, így maradt az ingyenes terjesztés.

Azt alapvető célként tűzték ki (az "Android az új Windows" logika szerint), hogy ha már rászánják az erőforrást, a lehető legnagyobb androidos felhasználói tábort kell elérniük, az AIDA64 ezért fut minden, 2.1-esnél újabb kiadású Androidon. Az is fontos szempont volt, hogy sok, számítógépen Windowst használó ember már ismeri a program asztali változatait, így talán könnyebbek hajlanak majd az androidos app kipróbálására is. Először az okostelefonos kezelőfelületet készítették el, majd sorban a tabletes, okosórás,végül pedig a tévés UI-t. Miklós szerint most várakozó üzemmódba kapcsolnak, és ha megfelelő visszajelzéseket kapnak, elkezdik beépíteni a tervezett komolyabb funkciókat is.

A program iOS-es változata szintén fejlesztés alatt van (várható kiadási dátum nélkül), BB 10-re lehet telepíteni az androidos AIDA64-et, a Windows Phone-os verzió kérdése még nem eldöntött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról