Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 11. 13:29

Több rekordot is megdönt a Galaxy S6 kijelzője

A független DisplayMate elemzése szerint a Samsung két új zászlóshajója az okostelefonba eddig szerelt legjobb kijelzőt kapta. A panel színhűség, pixelsűrűség, fényerő és energiahatékonyság terén is kiemelkedően jól teljesít.

Manapság nincs könnyű dolguk a gyártóknak, ha csúcstelefonjaikat ki akarják emelni a katonás ütemben érkező új modellek seregéből. Az eszközök külsőre már jó ideje egységes sémára épülnek, amire a felhasználók könnyen ráunhatnak - a radikális változtatástól félő cégek között ezért egyre népszerűbb lett a kijelzők hajlítgatása, erre az LG és a Samsung eszközein is láthattunk példát, utóbbi gyártó frissen bejelentett Galaxy S6 Edge készülékén a kijelzőt mindkét oldalát íveltté tette. Bár arról megoszlanak az álláspontok, hogy a kétoldalt íves panel az esztétikai szempontokon kívül szolgál-e bármilyen ténylegesen használható funkciót, az nem vitás, hogy külsőre legalábbis kiemeli az eszközt a konkurencia közül.

Kiemelkedő színek és energiahatékonyság

A Samsung új zászlóshajóit - az S6 Edge-t és a hagyományos S6-ot - a kijelzők bevizsgálásával foglalkozó, elismert, független DisplayMate is megkaparintotta és kifejezetten jó véleményt közölt azokról. A két modell a hajlítástól eltekintve ugyanazt a Quad HD, azaz 2560x1440 pixel felbontású, 5,1 hüvelykes kijelzőt kapta, 577 PPI-s pixelsűrűséggel. Ezzel az S6-ok elnyerték a jelenleg elérhető legnagyobb pixelsűrűségű okostelefon címét, igaz, ekkora érték már-már fölöslegesnek tűnik, hiszen szabad szemmel már az ennél adott területen jóval kevesebb képpontot felvonultató eszközöktől sem különböztethető meg. A panel ugyanakkor a valóban fontos jellemzőkben, mint az abszolút színhűség, maximális fényerő és kontraszt terén is kiemelkedően szerepel, ráadásul mindezt figyelemreméltó energiahatékonyság mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A készülékekkel debütál továbbá egy a DisplayMate szerint hamarosan alapkövetelménnyé váló funkció, a Color Management vagy színkezelés is. Ennek segítségével a panel többféle színtartományban és szaturációval is működhet, amelyet a felhasználó, illetve akár az egyes alkalmazások is saját igényeiknek megfelelően állíthatnak be. Ilyen üzemmódok például az Adaptive Display Mode, amely kifejezetten "túlszínezett" képet ad, ez például erős napfényben jöhet jól vagy az AMOLED Photo Mode, amely az Adobe RGB színskálát használja, és főként a professzionális fotóalkalmazások felhasználóinak kedvez. A hagyományos Basic Screen Mode is felkerült a palettára, ez azoknak vásárlóknak lehet vonzó, akik kerülik a gyártó jellemzően túlszaturált kijelzőit, és hagyományos, színhű megjelenítést akarnak elérni.

Rekordfényerő

A kijelző fényereje is tiszteletet parancsoló: az manuálisan 432 nitig tolható fel, ám automatikus szabályozásra állítva akár a 784 nitet is elérheti, a környezet fényviszonyától függően. A gyártó vélhetően azért nem tette kézileg is elérhetővé a tekintélyes értéket, mert a kijelzőt azon felejtve az akkus üzemidő valószínűleg jelentősen megcsappanna. A 784 nittel az S6 kijelzője nem csak a legnagyobb pixelsűrűségű - illetve a Note 4-gyel holtversenyben a leginkább színhű - okostelefonos panel, de a DisplayMate szerint az általuk tesztelt modellek közül a legfényesebb is. A másik irányban ugyanakkor a gyártó nem szabott határt a csúszkán, a fényerő akár 2 nitig is lehúzható, ha vaksötétben lenne rá szükség.

Az S6-os modellek paneljeinek szubpixel felépítése is érdekes, azokat a gyártó gyémánt formában rendezte el. Az egyes szubpixelek mérete is eltérő: a kék képpontok a legnagyobbak, miután ezek a legkevésbé hatékonyak fénykibocsátás terén, őket követik méretben a piros, majd a zöld pixelek. Az S5 kijelzőjéhez képest az új modell továbbá 20 százalékkal jobb energiahatékonyságot hoz, ami különösen azért figyelemre méltó, mert egy csaknem kétszer akkora felbontású panelről van szó. A vállalat jól láthatóan ismét kitett magáért a kijelző tekintetében - az itt debütált technológiák pedig hamarosan egyéb termékeiben is visszaköszönhetnek. Akit részletesebben is érdekelnek a DisplayMate tapasztalatai, érdemes ellátogatnia az elemzők weboldalára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról