Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 25. 13:40

Színes kijelzővel érkezik a legújabb Pebble

A Pebble bejelentette legújabb okosóráját, amelyet színes e-papír kijelzővel szerelt fel. A Pebble Time névre keresztelt eszközt a cég első körben Kickstarteren tette elérhetővé, ahol azt is bejelentette, a platformhoz a fejlesztők már külső hardvereket is készíthetnek.

Megérkezett a népszerű Pebble okosóra legújabb, harmadik generációja, a Pebble Time. A kívül-belül újratervezett készüléknek a gyártó egy kickstarteres közösségi finanszírozási kampánnyal tekintélyes kezdőlökést adott: a kitűzött, 500 ezer dolláros célt az érdeklődők egy-másfél nap alatt sokszorosan túllépték, a számláló e cikk keletkezésekor valamivel több mint 8,2 millió dollárnál állt. A projektre a vállalatnak ugyan nem volt tényleges szüksége, az azon keresztül kedvezményesen árult órákkal gyors és látványos sikert érhetett el.

Valódi, színes e-papír kijelző

A Pebble Time lekerekített szélű házat és elődeivel ellentétben már színes kijelzőt kapott. Bár a korábbi verziók paneljeit sokszor sorolták az e-papír kijelzőkhöz, esetükben valójában egy ultraalacsony fogyasztású, transzflektív LCD-ről volt szó, amelyet a cég a Sharptól vásárolt. A transzflektív paneleknek nincs feltétlenül szükségük háttérvilágításra, azok háttere a környezeti fényt veri vissza, kontrasztot alkotva a megjelenített tartalommal, így az erős napfényben is jól látható.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A gyártó Kickstarter oldala szerint ugyanakkor a Pebble Time-ban már valódi, színes e-papír kijelzőt találunk, amely akárcsak a transzflektív előd, folyamatosan aktív. A cég szerint az új panel - amelynek pontos képátlóját, illetve felbontását egyelőre nem közölte - nem lesz negatív hatással az akkus teljesítményre, a készülék ugyanazt az okosórák között kiemelkedő 5-7 napos üzemidőt hozza majd egyetlen feltöltéssel, mint a korábbi modellek.

Az óra emellett 20 százalékkal vékonyabb is lett mint az első generációs Pebble, a kijelzőt Gorilla Glass védi, a színes készülékház pedig rozsdamentes acélból készült, ráadásul vízálló, noha IP besorolása nem ismert. Az óraszíj továbbra is tetszés szerint cserélhető, bármilyen szabványos 22 milliméteres pántra. A Pebble Time Bluetooth-on kapcsolódik az okostelefonokhoz, ehhez az androidos eszközöknél legalább a rendszer 4.0-s verziójára van szükség, az Apple termékeinél pedig iPhone 4s vagy újabb készülékre, iOS 8 rendszerrel.

Új rendszer, új kiegészítők

Szoftverfronton is akad változás, az okosóra a Pebble operációs rendszerének legújabb változatát futtatja, amely időrendi sorrendben tünteti fel a különböző relevánsnak ítélt információkat, mint az időjárási adatok, emlékeztetők vagy értesítések. Az óra három, ennek megfelelően elrendezett fizikai gombbal vezérelhető, amelyekkel a korábbi, az épp aktuális, illetve a jövőbeni eseményekre vonatkozó figyelmeztetések érhetők el.  A vállalat mindezeken túl egy "okos kiegészítőportot" is elhelyezett az eszközön, amellyel a külső fejlesztők által készített kiegészítők, például plusz érzékelők is az órához kapcsolhatók. A szoftverfejlesztőknek a cég egy frissített SDK-t és API-kat ad ki az új rendszerhez.

A Pebble megközelítése erősen eltér a nagy gyártók okosóra-paradigmájától: a vállalat színes termékeivel nem különösebben törekszik az elegáns megjelenésre vagy arra, hogy azok a hagyományos karórák külsejét idézzék, illetve egyedi hardveréből adódóan, a piacon az utóbbi évben végigsöprő Android Wear hullámra sem szállt fel, igaz egy nemrég kiadott frissítéssel már képes kezelni platformhoz íródott alkalmazásokat - természetesen saját, eddig valamivel több mint 6500 appot számláló szoftverpalettája mellett. Bár egy ilyen szemléletnél fennáll a veszély, hogy az erősen megosztja a közönséget, a gyártó másfél nap alatt szinte felrobbanó Kickstarter oldala alapján sokak tetszését sikerült elnyernie. A Pebble Time háromféle színben lesz megvásárolható, 199 dolláros végfelhasználói áron - de a Kickstarteren akad még néhány kedvezményesen, 179 dollárért előrendelhető modell is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról