Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. február 13. 16:13

A tanulásra fókuszál az új Dell termékpaletta

Új Chromebook, Latitude 11 laptop és két Venue hibrid táblagép bővíti a Dell oktatási célra szánt termékeinek portfólióját.

A Dell csütörtökön jelentette be új, kifejezetten oktatási célra fejlesztett eszközeit, amelyek a strapabíró kialakítást és a jó ár-érték arányt helyezik középpontba. A termékek közt két laptop is található, a Latitude 11 Education Series és a sikeres Dell Chromebook második generációs kiadása, a Chromebook 11. A hibrid táblagépek vonalát a Venue 10 és Venue 10 Pro modellek erősítik. Ezzel a palettával a Dell célja olyan platformok biztosítása a diákok és tanárok számára, amik nem csak jó teljesítményűek, de ütésálló és vízálló kialakítással vannak felvértezve az iskolai környezet viszontagságai ellen. Az igények teljes körű lefedéséhez az operációs rendszerek gazdag kínálata is igazodik.

Régi-új ismerősök

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Dell Chromebook akkora kereslettel rendelkezett tavaly nyáron, hogy a gyártó levette a terméket az online boltból és leállította a közvetlen értékesítést. Ugyanis az ősz közeledtével olyan mennyiségű rendelést adtak le az oktatási intézmények, hogy a cég csak számukra tudta biztosítani az irdatlan mennyiséget. A Google Chrome OS  népszerű az oktatásban, mivel a kis erőforrásigény miatt a Chromebookok olcsók, ráadásul pofonegyszerűen menedzselhetőek. A Dell Chromebook-ja azzal vált a piac egyik győztesévé, hogy a kielégítő teljesítményhez kedvező árat sikerült belőni.

A máris elérhető, második generációs Chromebook 11 for Education nem tér el gyökeresen a már bevált recepttől, inkább tanulást segítő új funkciói és kialakítása teszi vonzóvá. 11 hüvelykes, 1366x768-as felbontású, tükröződésmentes képernyővel rendelkezik, és választható opció a Gorilla Glass mögé bújtatott érintőképernyő. A megerősített zsanér 180 fokban forgatható, így a gépet akár teljesen síkba lehet teríteni, hogy több tanuló is körbeállhassa. Az eszközben egy 2.16 GHz teljesítményű Intel Bay Trail-M Celeron processzor dolgozik, amihez 2 GB RAM (drágább verzióban 4 GB) társul, valamint 16 GB flash tároló. Tartozik hozzá még EEE 802.11ac Wi-Fi, és Bluetooth 4.0-s vezérlő, és SD-kártyaolvasó. A ki- és bemenetek között HDMI 1.4 és egy-egy USB 2.0-s és 3.0-s port található. Az eszköz egy töltéssel 10 órát bír ki, így a diák eltölthet úgy egy egész napot, hogy töltőre lenne szüksége. Emellett egy 720p-s webkamerával, és egy jobb minőségű hangszóróval szerelték fel, hogy zajosabb osztályteremben is élvezhető minőségű legyen a hang.

Frissítést kapott a Latitude 11 modell is, aminek Education Series változata a Chromebooktól nem tér el jelentősen, ám lehetőség van Windows 7 és Windows 8.1-es operációs rendszerrel használni. A processzor ugyanaz a Celeron, a gép alapból 4 GB (bővíthető) RAM-mal rendelkezik, továbbá 64 GB-os "rendes" SSD-t építettek bele. Csatlakozók terén a gigabites Ethernet mellett két USB és SD-kártyaolvasó található. A 11.6 hüvelykes laptop érintőkijelzővel, vagy anélkül is választható. A modell egyelőre csak oktatási partnerek számára lesz elérhető március 3-tól, szintén 299 dollárért.

Mindkét eszköz megerősített zsanérokat, kopásálló borítást, és gumírozott keretet kap, emellett teljesen folyadékálló billentyűzetet nyújt az intézményi vásárlóknak. Egy érdekes kiegészítő képesség a fedél tetején elhelyezkedő, programozható LED, amely a tanár felé jelezheti a diák aktivitását. A csík hét különböző színben tud világítani, és többféle feladathoz hasznosítható: például a tanulók szemmel látható csoportokba különíthetők, vagy ha a diáknak kérdése van, azt egy piros LED fénnyel jelezheti, de például kvízekhez vagy "jelentkezés" helyett is használható.

Hibrid táblagépek az osztályterembe

A palettát színesíti még két 2-in-1-ben táblagép, a Dell Venue 10 és a Dell Venue 10 Pro.  Mindegyik eszköz specifikáció teljesen megegyeznek, annyi eltéréssel, hogy az előbbi Android Lollipop, míg az utóbbi Windows 8.1 operációs rendszerrel működik. Mindegyik modell 10.1 hüvelykes HD kijelzővel érkezik, Intel Core M processzorral, 2 GB memóriával, Intel HD 5300 GPU-val, és microSD slottal. A csatlakoztatható billentyűzetnek köszönhetően a tanulók többféle pozícióban is használhatják a gépet, fekve, ülve vagy akár állva is, valamint egy stylus segít imitálni a papírral és tollal való írás élményét. A Pro modell emellett NFC támogatást is kap. A Chromebookhoz hasonlóan ezeket is kb. 10 órás üzemidőre tervezték.

A Venue 10 Pro-t március 3-én kezdik árusítani 330 dolláros kezdőáron, ami 380-ra növekedik abban az esetben, ha igényt tartunk a billentyűzetes dokkolóra. Az androidos Venue 10 pontos árait még nem tudni, az eszköz valamikor a tavasz végén kerül forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról