Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 23. 12:00

Dedikált SIM-kártyát kap a WhatsApp?

Filléres, 150 országra kiterjedő WhatsApp chatelést ígér az olasz Zeromobile által bejelentett WhatSim. A 10 eurós SIM-kártyával egy évig szinte az egész bolygón igénybe vehető az egyik legnépszerűbb csevegőapp, további díjak nélkül.

Kifejezetten WhatsApphoz szánt SIM-kártyát jelentett be az olasz Zeromobile csapata. A világ legnépszerűbb csevegőappja - 2014 októberi adatok szerint legalábbis - több mint 600 millió felhasználót tudhat magáénak, akik a WhatSIM birtokában a világ szinte bármely pontjáról plusz költség nélkül férhetnek hozzá a szolgáltatáshoz. A kártya ára 10 euró lesz (néhány országban pedig ennek fele), ezért az összegért több mint 400 mobilszolgáltató hálózata használható, mintegy 150 országban, egy éven keresztül.

A konstrukció elsősorban a külföldi utak során lehet kedvező, mert így a chatelésnél nem kell roaming költségekkel számolni, illetve a kint töltött idő sem megy el a Wi-Fi hotspotok felkutatásával. Az eszköz belföldi használatra már kevésbé ideális, hiszen az előfizetéses díjcsomagok túlnyomó részénél a szolgáltató adatforgalmi keret túllépése után is hagy annyi sávszélességet a felhasználóknak, ami még bőven elég a hasonló csevegőappok használatára - esetleg a feltöltőkártyás konstrukciók mellé lehet értelme a két SIM-et kezelni képes készülékben. Leginkább az ilyen eszközök tulajdonosai húzhatnak hasznot a termékből, noha azt túlzás lenne állítani, hogy emiatt tömegek indulnának a boltokba dual-SIM-es telefonokért.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A WhatSimmel a chatelés mellett multimédiás üzenetküldésre is lehetőség van, igaz, ezt már nem fedezi a kártya 10 eurós vételára. Fotók, videók vagy hangüzenetek küldéséhez már kreditre lesz szükség, ebből 5 euróért ezret vásárolhatunk. A tarifákat a cég 4 zónára osztja, így különböző országokban eltérő árak lehetnek érvényesek. Az első zónában (amelybe többek között az USA, illetve Magyarország is tartozik) ezer kredit 50 fotó, 10 videó vagy 200 hangüzenet továbbítására elég - a zónák sorszámával pedig az ár is növekszik, a negyedikben például már csak 5 fénykép, egy videó vagy 25 hangfelvétel jön ki ugyanennyi kreditből.

A szolgáltatás weboldalán kutakodva az is kiderül, hogy a WhatSim esetében sem vehetünk örök búcsút az előfizetési díjtól: az első év lejárta után egyelőre ismeretlen összegért vehető igénybe a szolgáltatás - a befizetett mennyiséget ugyanakkor a felhasználók kredit formájában megkapják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról